Майдан висунув вимоги щодо уряду народної довіри (відео)

09:05 25 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: facebook.com

Їх сформулювано в Заяві Кола довіри Майдану – групи громадських активістів, які представляють Автомайдан, майданівців-«афганців», Медичну службу Майдану, «Правий сектор» та інших громадських активістів.


Відео: «Телеканал новин «24»

Серед авторів заяви – Сергій Поярков, Ольга Богомолець, Дмитро Ярош, Олег Михнюк , Володимир В'ятрович, Руслана Лижичко, Святослав Вакарчук та інші. Вони вимагають у Заяві Кола довіри Майдану, щоб уряд України був сформований із професіоналів, які мають незаплямовану репутацію, а не з партійних функціонерів і щоб членами Кабінету міністрів не стали учасники списку ста найбагатших людей країни, керівники органів виконавчої влади та співробітники адміністрації президента, які працювали на посадах з 2010 року.

Окрім того, досвід роботи кандидата в галузі має бути щонайменше сім років, п’ять з яких на керівній посаді. Ця вимога не поширюється на силові відомства – МВС, Міністерство оборони, Службу безпеки.

Претенденти на міністерські пости мають пройти перевірку на непричетність до порушень прав людини і відсутність інформації про корупцію. Самі учасники Кола довіри Майдану на керівні посади не претендують, ідеться в заяві.

Повідомляючи про це сьогодні, 25 лютого, «Радіо Свобода» нагадує, що склад нового Кабінету міністрів України має визначити сьогодні Верховна Рада. Фаворитами на посаду прем’єр-міністра вважаються Арсеній Яценюк і Петро Порошенко. 

Відтак наведемо текст Заяви Кола довіри Майдану, опублікованій на йогосторінці в інтернет-мережі «Facebook», повністю:

«Згідно чинної Конституції України, персональний склад Уряду повинна сформувати Верховна Рада України. Ми обрали цю Верховну Раду у 2012 році. Але ми вже інші. Україна вже інша. Чи можемо ми зараз сліпо довіритись цим народним депутатам? А якщо ні, то як нам забезпечити захист інтересів Майдану? 

Сьогодні народ на Майдані і поза Майданом більше за все турбує, яким чином формується новий Уряд України. Люди уважно стежать за обговореннями та виступами політиків. Всіх хвилює, чи будуть просто змінені прізвища та обличчя у владі, чи буде змінена сама система. Адже саме зміна системи влади, встановлення прозорих правил, підзвітність влади народу, неможливість корупційних схем — це було і є вимогою народу, це було і є вимогою Майдану. 

Якщо Уряд буде сформований непрозоро, якщо в Уряді з’являться люди, винні у злочинах, скоєних протягом останніх місяців, або відомі корупціонери, або люди, які заплямували себе антиукраїнськими виступами чи законопроектами, — з таким Урядом Майдан і народ України ніколи не погодяться. Майдан не дозволить нікому приватизувати перемогу. Народ став дорослішим і не дозволить нових обрáз, нового приниження.

Ми вимагаємо не просто Уряду, а Уряду народної довіри. Такий Уряд має бути сформований із визнаних професіоналів з незаплямованою репутацією, а не партійних функціонерів. В Уряді мають бути також і ті, хто на Майдані не словами, а справами підтвердив свою відданість народу України. Ми вчора з цієї сцени обіцяли запропонувати вам критерії, яким повинен відповідати кожен кандидат на посаду міністра в Уряді народної довіри. Ось ці критерії: 

Критерії відбору членів Уряду Народної Довіри:

1. Фаховість:

1.1. Досвід роботи в галузі не менше 7 років (виняток: МВС, СБУ, Міністерство оборони)

1.2. Досвід роботи на керівних посадах не менше ніж 5 років

2. Неучасть в державних органах керівництва з початку 2010 року на посадах:

2.1. Керівник центрального органу виконавчої влади (міністерства тощо)

2.2. Голова обласної державної адміністрації

2.3. Будь-яка посада в Адміністрації Президента

3. Відсутність в списку 100 найбагатших людей України (за рейтингами Форбс, Кореспондент)

4. Непричетність до порушення прав людини та відсутність інформації про корупційну діяльність (за реєстрами «Чесно», Центр протидії корупції, сайту «Скоти.інфо») 

Ми перевіримо за цими критеріями кожного конкретного кандидата, якого запропонує нова парламентська більшість, і доповімо вам про результати . Ми щиро і відкрито скажемо про кожного з них, чи він відповідає цим критеріям, чи ні. І вам вирішувати, чи може ця людина бути членом Уряду народної довіри. Кожен член Уряду повинен отримати схвалення Майдану, лише тоді ми вважатимемо, що наша країна отримала Уряд народної довіри. 

Нам потрібен Уряд народної довіри. Якщо замість нього буде створений Уряд народного приниження, народ не визнає його, Майдан не дасть йому працювати. 

Народ України не може допустити помилок 2005 року.

Народовладдя має стати не гаслом, а реальністю життя!

Слава Україні!».

Як інформував «Щоденний Львів», ЗМІ повідомляють, що вже відомі 90% міністрів уряду національної довіри.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів