Львів'янин Ярослав Гарцула перший в Україні отримав найвищу відзнаку Бельгії

13:55 6 липня 2020 р.

Почесний Консул Королівства Бельгія у Львові Ярослав Гарцула і Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгії в Україні Алекс Ленартс (справа)

Почесний Консул Королівства Бельгія у Львові Ярослав Гарцула і Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгії в Україні Алекс Ленартс (справа)

Почесного консула Його Величності Короля Бельгії у Львові Ярослава Гарцулу нагородили найвищою відзнакою Бельгії за його десятирічний внесок у розвиток бельгійсько-української співпраці.


Відео: YouTube

Доброю новиною для України стало повідомлення про те, що за п'ять місяців 2020 року Україна експортувала 28,45 тисячі тонн меду на $45,78 млн. Найбільше - до Німеччини - на $9,5 млн (20,75%) - і Польщі — на $8,95 млн (19,56%). На третьому місці - Бельгія - на $6,87 млн (15%). У 2019 році Бельгія вперше вперше витіснила США з третьої сходинки за сумою закупівель українського меду. А зважаючи на те, що населення Бельгії становить неповні 12 млн, то цю країну можна об'єктивно назвати світовим лідером із закупівлі українського меду на одну особу.

Уже кілька років поспіль ДП «Укроборонсервіс» постачає бельгійській компанії CMI Defence прилади наведення ПН-ALL. Щорічно по 20 таких приладів, вироблених на Державному підприємстві «Ізюмський приладобудівний завод», вартістю $90-95 тис. за одиницю (близько $2 млн за партію), закуповувала бельгійська оборонна компанія у 2017-2019 роках.

Цей прилад використовують для систем керування високоточним ракетним озброєнням Falarick калібру 90, 105 та 120 мм виробництва ДККБ «Луч». Саме такі протитанкові керовані ракети призначені для використання в бойових модулях, баштах і гарматах компанії CMI Defence.

- Кожна добра звістка про збереження економічної співпраці між Україною і Бельгією є запорукою відновлення і розвитку взаємовигідного двостороннього співробітництва, оскільки пересування людей і товарів через кордони різко зменшилося у період карантинних обмежень, пов'язаних з пандемією коронавірусу Sars Cov-2, - наголошує Ярослав Гарцула.

За даними Держстату України, загальний обсяг двосторонньої торгівлі між Україною та Бельгією за 2019 рік зріс на 10% і склав 1513,7 млн. дол. США. Експорт українських товарів до Бельгії зріс порівняно з 2018 роком на 12,8% і становить майже 681 млн. дол. США. Позитивне сальдо двосторонньої торгівлі товарами - 131,5 млн. дол. США.

Значний внесок у цьому зробили шістдесят підприємств з бельгійським капіталом, які працюють на території чотирьох західних областей України: Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської та Волинської. Вони належать до консульського округу з центром у місті Львові.

За цей час у чотирьох областях жодне підприємство з бельгійськими інвестиціями не згорнуло своєї діяльності. У Львівській області таких компаній - 45, у Тернопільській - 8, в Івано-Франківській - 6, у Волинській - 3.

Бельгійська влада високо відзначила заслуги незмінного Почесного Консула Королівства Бельгія у Львові Ярослава Гарцулу. Під час урочистого святкування з нагоди 10-річчя Почесного Консульства Королівства Бельгія у Львові Ярослава Гарцулу нагородили найдавнішою і найважливішою почесною відзнакою на національному рівні у Бельгії – «CHEVALIER DE L'ORDRE DE LEOPOLD» (Орденом Леопольда І, ступінь «Кавалер ордену»).

Це - найвища бельгійська відзнака, якої вперше за 28 років установлених дипломатичних відносин між двома країнами удостоєний громадянин України: за його внесок та відданість зміцненню економічних і культурних зв’язків між Україною та Королівством Бельгія.

Нагороду Ярославу Гарцулі вручив у Львові Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгії в Україні пан Алекс Ленартс. Відповідно до бельгійського закону ще від 11 липня 1832 року цю нагороду вручають людям з високим статусом, яких відзначають за багаторічну діяльність або за видатні заслуги. Орден затверджує особисто Король Бельгії.

Другою ювілейною нагородою з Європи для почесного консула Ярослава Гарцули стала офіційна щорічна медаль III року Понтифікату Святішого Папи Бенедикта XVI - срібна «Medaglia Pontificia», яку львів'янину вручив Архиєпископ-Митрополит Львівський Римсько-Католицької церкви Мечислав Мокшицький. Кожна така медаль пронумерована і супроводжується гарантійним посвідченням зі сухим штемпелем Державного секретаріату та Італійського монетного двору в елегантному офіційному Ватиканському корпусі.

Держава Україна за десятиліття роботи Ярослава Гарцули на розвиток українсько-бельгійських відносин відзначила його трьома орденами «За заслуги» (І, ІІ, ІІІ ступеня). Почесний консул майже два десятиліття сприяє міждержавним відносинам також і своєю підприємницькою діяльністю. Вісімнадцять років тому він заснував і донині очолює підприємство, яке є ексклюзивним дилером в Україні продукції відомої бельгійської килимової фабрики – найбільшого виробника килимів у Європі, що експортує свою продукцію у 140 країн світу.

- Ці бельгійські килими є не лише у будівлі резиденції Президента України у карпатській Гуті чи у приймальні Львівської облдержадміністрації. Їх купують зірки українського шоу-бізнесу. А церквам, дитячим будинкам і садочкам бельгійські килими подаровані від Благодійного фонду імені Короля Данила Галицького, - розповідає засновник фонду Ярослав Гарцула. - Я провів газ за власні кошти у своєму селі Вуйковичі на Львівщині, де народився. До кожного будинку.

Голова Федерації водно-моторного спорту України у Львівській області Ярослав Гарцула - як майстер спорту міжнародного класу з аквабайків, призер чемпіонатів світу і Європи, триразовий чемпіон України - віддавна звик до перемог і відзнак. З тією різницею, що в молодості спортивні нагороди були індивідуальними, а в зрілому віці, вважає він, державні відзнаки стали більше командними. Нагородами і для нього, і для тих колективів, які успішно очолює Ярослав Гарцула.

 

 

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів