Львів'яни поставили «беркутівців» на коліна (відео, доповнено)

22:38 24 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: zik.ua

Їх вивели сьогодні ввечері на сцену міського Майдану вибачатися перед народом активісти Самооборони.


Відео: zik.ua

Люди, як повідомляють сьогодні, 24 лютого, львівські ЗМІ, зустріли «пташок» вигуками «Ганьба!», «Трибунал!», та не приховували гніву. Натомість Самооборона стримувала юрбу.

Керівник підрозділу марно спробував звернутись до людей. Його слова губилися між свистом та вигуками «На коліна!».

Після кількасекундних вагань усі бійці, опустивши голову, стали на коліна та попросили вибачення. Окремі службовці робили це не надто охоче.

Потім активісти й «беркутівці» разом зі священиком помолилися за Небесну сотню, заспівали гімн та вшанували загиблих хвилиною мовчання. Власне, ця хвилина, була єдиною, під час якої не лунали вигуки гніву з юрби під сценою.

Священик закликав людей бути добрими християнами та простити працівників «Беркута». Натомість керівник львівського «Беркута» зазначив, що його бійці не стріляли в людей, а коли був даний наказ зачищати Майдан – залишили документи в Києві і поїхали додому.

Своєю чергою, «Інтерфакс-Україна» інформує в понеділок:

«Два автобуси з бійцями «Беркута» прибули на львівський Євромайдан. Активісти «Самоборони», «Правого сектора» і «афганці» влаштували живий коридор, яким під свист і крики «Ганьба!» і «На коліна!» бійці «Беркута» пройшли на сцену.

Попри прохання охорони утриматися від застосування сили, декілька людей намагалися прорватися до міліціонерів, погрожуючи їм словесно.

Близько тисячі людей скандували «На коліна!» і міліціонери це зробили слідом за своїм командиром. Після того, як вони піднялися, капелан гарнізонного храму Петра і Павла УГКЦ отець Степан Сус звернувся до людей і закликав їх пробачити «беркутівцям», тому що християни повинні вміти прощати. Він також сказав:

«Я недавно читав книгу «Любов до ворога», написану священиком, який спілкувався з колишніми солдатами через 50 років після закінчення Другої світової війни. І він побачив, що для тих, які так і не змогли пробачити своїх ворогів, війна тривала і через 50 років, а ненависть роз'їдала їхні душі. А зараз ми переживаємо таїнство прощення, адже кожен з нас має потребу в такому прощення за свої гріхи. Ці хлопці помилилися і вони просять вибачення у нас, а ми, як християни, повинні пробачити їм».

Після цього слово взяв командир львівського «Беркута» Ростислав Пацеляк попросив від себе і від імені своїх підлеглих вибачення за дії силовиків, що призвели до загибелі людей. У той же час, він підкреслив, що львівський «Беркут» не стріляв у людей і вони це засуджують, а також запевняв:

«Коли надійшла команда йти на «Майдан», ми розвернулися і самовільно, без документів повернулися з Києва».

На Євромайдані у Львові досі горять свічки і лампади в пам'ять про Небесну сотню. Біля сцени розміщені портрети загиблих, внизу під ними – свічки, лампади і багато квітів».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів