Львів’яни не розуміють настроїв на Сході через позицію ЗМІ, – соціолог

12:32 16 грудня 2014 р.

Фото до новини

Про це під час прес-конференції на тему «Порівняльна оцінка інформаційного простору Львівщини (як інституту громадянського суспільства) на тлі інтенсивних суспільно-політичних трансформацій 2013-2014 років» повідомила соціолог, керівник Українського центру вивчення громадської думки «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак.

Революція Гідності надзвичайно сильно вплинула на медійний простір Львівщини. Якщо до того експерти зауважували певну стагнацію та «болото» в медіа, то після другого Майдану  відчулося величезне збурення зі змінами.  Про це під час прес-конференції на тему: "Порівняльна оцінка інформаційного простору Львівщини (як інституту громадянського суспільства) на тлі інтенсивних суспільно-політичних трансформацій 2013-2014 років" повідомила соціолог, керівник Українського центру вивчення громадської думки «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак.

- Знизився рівень страху та рівень самоцензури. ЗМІ проявили певну принциповість. Попри конкуренцію між ЗМІ відбулися тенденції до згуртування, - каже соціолог.

За її спостереженнями, цього року влада усунулася від впливу на ЗМІ, зменшився тиск на журналістів.

Що ж до негативу, то Наталія Зайцева-Чіпак наголошує, що з’явилась певна заангажованість.
- Кожен журналіст мав свою позицію і виробилися міфологеми: «вони - проти нас». Хтось став абсолютно поганим, а хтось – абсолютно добрим, - каже соціолог.

Щодо теперішньої ролі журналіста, то, за соціологічними дослідженнями, перше місце посіла відповідь: «висвітлення об’єктивної інформації».

- Але попри це ЗМІ зараз приписують функції контролю за владою, допомоги державі в боротьбі з корупцією. Також журналісти повинні включатися у волонтерську роботу. Тобто, ЗМІ не тільки просто відображають світ, вони його змінюють, - зауважила соціолог.
З приводу військових подій на Сході у львівських ЗМІ з’явилася критика військовиків і силовиків, що раніше належало до табуйованих тем.

- З іншого боку отримали ситуацію, коли певна патріотична візія не сприяє об’єктивності інформаційного простору.  І тому сюрпризом для декого стає те, що не завжди представники військових поводяться коректно. Тому для багатьох львів’ян незрозумілі настрої на Сході, тому що ми висвітлюємо більше свою позицію, ніж те, що відбувається там, - каже Наталія Зайцева-Чіпак.

Така ситуація, на її думку, виникла через те, що місцеві ЗМІ не мають достатньо коштів і можливості регулярно відряджати туди своїх представників. Відповідно місцеві ЗМІ керуються інформацією, яка надходить від прес-центру АТО, а ця інформація вже певним чином відкорегована і відцензурована.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів