Львівщина вперше показує рекордно низьку явку

19:03 21 липня 2019 р.

Фото до новини

Львівщина показує рекордно низьку явку. Але львів’яни будуть тими, хто критикуватиме владу.


Відео: Львівський прес-клуб

 Про це сьогодні, 21 липня, під час відеомарафону «Львівщина обирає парламент», який відбувся у Львівському пресклубі, заявив представник партії «Голос» Роман Лозинський.

- Я пригадую 2014 рік, коли явка була 54 відсотки в Україні. Але на Львівщині вона склала 74 відсотки! Байдужість може зіграти ключову роль в цих виборах. І ті, хто виберуть, будуть визначати наше майбутнє. І хай би яким був результат виборів, хай він буде результатом не третини виборців, а – більшості, - закликає він. 

Також він нагадав, що в Іспанії, до прикладу, передбачений штраф за неучасть у виборах. В Україні вибори – добровільні і не варто змінювати цей принцип. Варто мати політичну свідомість. 

- Хоча більшість виборців – все ж свідомі. На дільниці, де я голосував сьогодні, стався випадок, коли член комісії помилково видав особі, яка змінила місце голосування, два бюлетені. Коли вона зрозуміла свою помилку, то забігла в кабінку і забрала ці бюлетені. Але замість того, аби їх знищити, поклала на стіл коло себе. І тут виборці, які очікували своєї черги до кабінки, почали вимагати, аби ці бюлетені знищили. І не заспокоїлися, поки цього не було зроблено, - розповів Роман Лозинський.

Завідувач кафедри політичних наук, керівник програми «Етика, політика, економіка» УКУ Юрій Підлісний прокоментував низьку явку виборців.

- За Арістотелем, брати участь у виборах має право тільки громадянин. Той, хто не взяв участь у виборах, не є громадянином. Той, хто не є громадянином, це – раб, - нагадав він. 

Юрій Підлісний зауважив, що саме в Зеленського хотіли провести вибори саме в цей, літній, час. 

- Саме вони хотіли швидкі вибори, щоби на хвилі популярності Зеленського захопити Верховну Раду. Не думаю, що його радники та політологи не прорахували низьку явку виборців. Вони переслідували свою мету – констатував завідувач кафедри політичних наук.

Обидва спікери зазначили, що суспільство мусить проаналізувати всі помилки цієї виборчої кампанії та провести місцеві вибори саме тоді, коли  заплановано – восени 2020 року. 

- Президентська сила має намір на хвилі популярності свого лідера серфінгувати у місцеві вибори. Якщо це станеться, то відбудеться узурпація влади цими силами. Згодом ці сили втрачатимуть свою популярність. Але вдіяти вже нічого не можна буде – всі вибори ми вже відбули, - вважає Роман Лозинський. 

Завідувач кафедри політичних наук зауважив, що в Україні всі політичні партії – це олігархічні проекти.

- Ці олігархічні проекти вибудував ще Леонід Кучма, - вважає Юрій Підлісний.  

Довідка

Мета проекту Львівського пресклубу  “Інтерактивні відеодебати, відеодискусії і відеомарафон суб'єктів виборчого процесу з дотриманням гендерного паритету” - інформування мешканців і журналістів Львівщини та України про кандидатів у депутати Верховної Ради. Забезпечення комунікацій між виборцями, ЗМІ, експертами і кандидатами в народні депутати та їхніми командами для усвідомленого, якісного вибору нового парламенту. Підвищення рівня прозорості виборчого процесу та активізації і поліпшення діяльності ЗМІ. Паритетне представлення жінок-кандидаток для формування нового парламенту з дотриманням 30% квоти.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів