ЛОДА – джерело лише адмінресурсу, – народний депутат

19:09 24 жовтня 2018 р.

Фото до новини

Якщо у Львівській області закрити ЛОДА, то мешканці би тільки подякували. Першими подякували би громади Львівської області, села, селища та міста, які постійно потерпають від адміністративного ресурсу.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 24 жовтня, під час прес-конференції на тему “Аналізуємо виконання обласного бюджету. Чому важливо, щоб голови профільних комісій звітували? Дрогобич і Стрий - заручники перспективних планів. Громадський бюджет Кам’янка-Бузького району під зривом – у чому причина?”, яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив народний депутат України, фракція «Самопоміч» Любомир Зубач.

- На жаль, обласна адміністрація, замість того, щоби бути координаційним офісом та допомагати громадам вирішувати питання, керує людьми та громадами. Хоча це не їхня функція, - вважає Любомир Зубач.

За його словами, на засідання сесії, яке відбудеться завтра, 25 жовтня, знову виноситься питання про внесення змін у перспективний план Львівської області. Ці зміни стосуються Стрийського району.

- Це є абсурдальний план, який не має права на існування. Є Стрийський район і є місто Стрий, місто обласного значення. Згідно з цим планом Стрий залишається в своїх межах. І формується велика громада навколо цього міста. Це є неправильно з точки зору методики формування ОТГ та з точки зору здорового глузду. І я буду своїх колег з фракції активно агітувати опонувати цьому рішенню. Тому що ми не можемо допустити помилки, - каже Любомир Зубач.

За його словами, такі помилки притаманні не тільки Львівській області, але є у всій Україні.

- Усього в Україні є 151 місто обласного значення. З них лише 57 у перспективних планах визначені адміністративними центрами ОТГ. Всі інші не враховані, залишаються самі по собі. З них 25 міст будуть оточені іншими ОТГ, а десять – уже оточені за фактом. Таким чином ці міста позбавлені просторового розвитку. І це дуже негативно вплине на всю країну, - пояснює народний депутат.

Під час відеотрансляції прес-конференції приватний підприємець Володимир Якимів повідомив у коментарі на ФБ, що 11 сільських рад, в яких понад 17 тис. населення, хотіли би створити ОТГ з центром у с. Рихтичі Дрогобицького району. Проводили опитування, під час яких 80% населення підтримало цю ідею. Схвалювали цей задум на круглих столах і громадських обговореннях. Є навіть рішення Дрогобицької районної ради, яка рекомендувала створити таку громаду за перспективним планом. Однак Львівська облдержадміністрація вже третій рік не виносить цю ініціативу на відповідну депутатську комісію, гальмуючи процес.

Влада переконана, що їй ліпше знати, як малювати карту нового адміністративно-територіального поділу, тому не хоче дослухатися до думок населення, вважає народний депутат Любомир Зубач. Але якщо громадяни і громада будуть наполегливими, то владі доведеться поступитися і внести зміни у перспективний план.   


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів