Кремлю потрібні теорії професора Солов'я про хвороби, смерть і двійників Путіна

23:58 17 березня 2024 р.

Фото до новини

На інформацію Валерія Солов'я від «дуже високопоставлених людей» покладається українська влада.

Американська газета The Wall Street Journal (WSJ) опублікувала велику статтю про професора Валерія Солов'я, де пояснює, як його прогнози можуть бути вигідні Кремлю. Цю статтю проаналізувало "Агентство. Новини", пише DailyLviv.com.

Експертами в матеріалі виступили екс-радник Джорджа Буша-молодшого по Росії Томас Грем і Ерік Грін, який обіймав аналогічну посаду в уряді Джо Байдена. На думку експертів, Соловей може використовуватися Кремлем для того, щоб заповнити інформаційний вакуум навколо Путіна сумнівною інформацією, створювати помилкове відчуття, що правитель, який став серйозною проблемою для Заходу, скоро помре і дискредитує незалежні ЗМІ, що залишилися.

Коли вийшло інтерв'ю Такера Карлсона з Владіміром Путіним, професор Соловей повідомив, що американський журналіст розмовляв з двійником, який тепер видаватиметься мільйонам жителів планети за реального Путіна. "Путін мертвий, незворотно мертвий, він більше не воскресне, він залишиться в морозилці", - заявив Соловей на початку цього тижня. Вперше про смерть російського президента він повідомив минулого року і з того часу продовжує наполягати, що його тіло лежить у морозильній камері.

Заяви Солов'я — «частина онлайн-фабрики чуток про здоров'я Путіна», яка стала більш помітною на тлі конфронтації Росії зі Заходом. Пошукові запити про здоров'я Путіна є наслідком поширення таких чуток. У 2020 році в Google був популярний запит "Путін Паркінсон", у 2022 році - "рак Путіна", минулого року запит "двійник Путіна" залишався в топі протягом всієї осені.

Заяви Солов'я та публікації телеграм-каналу «Генерал СЗР», що зв'язується з ним, про стан здоров'я Путіна активно передруковували західні таблоїди. Це «збивало з пантелику високопосадовців», пише WSJ. Справа дійшла навіть до того, що голові ЦРУ Вільяму Бернсу в липні 2022 року довелося публічно спростувати ці чутки, заявивши, що Путін «занадто здоровий».

Згідно з однією з теорій, пише газета, у Кремлі Солов'я, якого Мін'юст восени 2022 року оголосив іноагентом, терплять як корисний інструмент. Спекуляції про швидку смерть Путіна можуть поставити під сумнів необхідність тиску на нього та Росію, вважає Грем, який був радником Буша-молодшого у Росії. За словами Грема, коментатори на кшталт Солов'я мають величезний вплив на Заході через брак інформації після закриття російських бюро іноземних ЗМІ та скорочення кількості працівників у посольствах.

За іншою теорією, Соловей може бути потрібен Кремлю, щоб після придушення незалежних ЗМІ та дискредитації їх залишків остаточно підірвати довіру до їхніх джерел, перетворюючи будь-яку новину на сумнівну. "Сенс у тому, щоб зробити все неймовірним", - сказав Грін, який до минулого року був головним радником Байдена по Росії в Раді національної безпеки. Навіть якщо Соловей якось визнає, що Путін живий, це ще більше зашкодить іміджу ЗМІ загалом, «так що програють усі», вважає Грін.

Публікації «Генерала СЗР» можуть впливати і всередині країни. Якщо в Росії колись станеться державний переворот, то виникнуть певні сумніви в цьому, описує Грем наслідки публікацій про смерть Путіна. Прогнози Солов'я можуть допомагати й ширшій стратегії Кремля, спрямованій на те, щоб переконати росіян у різних теоріях змови і тим самим зробити їх політично неактивними, сказав Грем.

Соловей в інтерв'ю WSJ заявив, що його джерела – «дуже високопоставлені люди». За словами колишнього професора, на його інформацію покладається українська влада. WSJ нагадала, що голова військової розвідки України Кирило Буданов минулого року говорив про хворобу Путіна, його двійників та інсценізацію загибелі Євгєнія Прігожина.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів