Кремлю буде важче провернути на нашому сході ще один «кримський сценарій», – експерт

23:10 19 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: pravda.lutsk.ua

Такого висновку дійшов керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук за підсумками 19 березня.

Він розпочав коментувати підсумки 19 березня на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook» традиційно – «з поганого:

1. Російські окупанти миттю перетворили Крим у кримінальне гетто, де викрадають людей, беруть заручників і в цілому процвітає повне беззаконня. Яскравий приклад – викрадення командувача ВМС України контр-адмірала Сергія Гайдука.

На прикладі сьогоднішнього штурму штабу ВМС України, коли поліцаї з «самооборони» йшли в атаку під прикриттям жінок, ми прекрасно зрозуміли, з ким маємо справу. Нічого чоловічого там немає. Викрадення і взяття в заручники своїх супротивників з числа військових – це з тієї ж пісні підлості і мерзоти під диригуванням Путіна.

2. З того ж циклу і вчорашні вбивства у Сімферополі. Росіяни сьогодні заявили, що винна «третя сила».

Однак навіть якщо повірити в цю маячню, мимоволі виникає питання: як же ці «защітнічкі» стабілізують ситуацію, якщо до їх окупації в Криму ніхто не розстрілював людей на вулиці серед білого дня, а тут раптом почалося?

3. Федеральна міграційна служба РФ готова до екстреної видачу російських паспортів у Криму. Ціна послуги – 200 руб.

І до своєї анексії росіяни «втюхували» свої паспорти на півострові кому тільки могли – створювали «п'яту колону». Зараз намагаються закріпити успіх.

Очевидно, для багатьох кримчан паспорт РФ виглядає мало не як пропуск в рай. Але боюся, що він все ж виявиться аусвайс в пекло (див. пункт 1).

З хорошого:

1. Українським військам і цивільним в Криму дали зрозуміти, що Київ про них думає – секретар РНБО заявив про розробку плану для евакуації. Для військ це вкрай важливо. Вони нарешті отримали відповідь на головне питання «що далі?». Те ж саме стосується і населення.

Я не знаю наскільки ефективним буде це план. Але я бачу, як безліч українців на материку рвуться допомогти своїм побратимам – тільки мені на сторінку ФБ щодня приходять десятки пропозицій прихистити біженців, що там говорити про масштаби всієї України!

Це особливо важливо для усвідомлення нашими співвітчизниками на окупованій території, що їх не кинули. Їх біль – це наш спільний біль, їх доля – це наша спільна турбота. Це наші брати і сестри, і більше нічого пояснювати не треба.

2. В Європі все ж бачать, що діється в Криму. Посол ЄС Ян Томбінський сьогодні констатував, що Крим під самопроголошеної владою перетворюється «в один з найнебезпечніших регіонів світу».

Події 27 лютого, коли група озброєних людей захопила урядові будівлі в Сімферополі, були квіточками. Зараз, на думку посла, все більше людей на окупованій території стають жертвами порушень прав людини.

Тоді як права людини – це те, що Захід завжди готовий захищати. Для нього такий захист зрозумілий і обгрунтований.

Простому європейцеві або американцеві може бути не зовсім зрозуміло, для чого саме потрібно допомагати Україні зберегти Крим в її складі. Але з порушеннями прав людини питань не виникає.

3. РНБО сьогодні прийняв рішення: ввести візовий режим з РФ. Секретар РНБО Парубій уточнив: упродовж декількох годин має бути введений в'їзд для громадян Росії на територію України виключно за закордонними паспортами.

Це треба було робити, звичайно ж, навіть не вчора, а в перші години після російського вторгнення до Криму. Упевнений, криваві клоунади сепаратистів у Донецьку та Харкові без потужної підтримки тисяч «пріпершіхся» з Росії «туристів Путіна» були б менш масштабними.

Але краще пізно, ніж ніколи. Тепер, принаймні, Кремлю буде важче провернути на нашому сході ще один «кримський сценарій». Аби прикордонники змогли закрити кордон «на замку».

А взагалі, чи зможемо ми реалізувати ті позитивні рішення, які прийняті сьогодні, нам дасть розуміння новий день».

Як повідомляв «Щоденний Львів», СБУ припинила на Луганщині діяльність двох диверсійних груп, РНБО доручила СБУ підготувати антитерористичну операцію проти підривної діяльності спецслужб Росії, Україна вводить візовий режим з Росією.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів