Країни Тримор’я на боці України

23:34 11 квітня 2024 р.

Фото до новини

13 країн Європейського Союзу закликаєть до посилення санкцій проти Москви.

Про це повідомило Польське радіо, пише DailyLviv.com. Прискорення спільних інфраструктурних, комунікаційних проектів і проектів військової мобільності — такі основні цілі вказані в декларації, прийнятій у Вільнюсі країнами Ініціативи трьох морів. 

У Литві відбувся форматний саміт, що об’єднує 13 країн Європейського Союзу, розташованих між Адріатичним, Балтійським і Чорним морями

У документі наголошується, що країни Тримор’я повинні прискорити зусилля щодо посилення стійкості інфраструктури, покращення кібербезпеки та інвестувати у відновлювані джерела енергії і цифрові інновації. Президент Ґітанас Науседа вважає, що однією з найважливіших цілей Ініціативи залишається зміцнення інфраструктури подвійного призначення на осі Північ-Південь. «Ми раді розробити плани військової мобільності в регіоні, які допоможуть зміцнити східний фланг НАТО», — сказав Ґітанас Науседа під час прес-конференції.

У декларації лідери заохочують бізнес-спільноти до співпраці задля отримання відсутніх коштів на інфраструктурні проекти. Також було наголошено на геополітичному значенні Ініціативи трьох морів в умовах війни, що триває в Україні, та співпраці зі стратегічними партнерами Ініціативи, тобто США, Єврокомісією, Німеччиною та Японією. «Ми висловили нашу тверду прихильність фундаментальній меті Ініціативи трьох морів, яка полягає у зміцненні регіональної співпраці для досягнення кращої стійкості Європи та міцнішого трансатлантичного партнерства», — сказав президент Литви.

У документі також рішуче засуджується вторгнення росії в Україну та закликається до подальшого посилення санкцій проти Москви.

Після Литви головування в Ініціативі трьох морів перейде до Польщі. Це означає, що наступного року саміт такого формату, який об’єднає 13 країн Європейського Союзу, відбудеться у Польщі.

До Ініціативи трьох морів входять Австрія, Болгарія, Хорватія, Чехія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія та Греція. З цим форматом асоціюються Україна та Молдова. Стратегічними партнерами Ініціативи трьох морів є США, Німеччина та Єврокомісія. На саміті у Вільнюсі до них приєдналася Японія.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів