Конституція надто лояльна до зрадників держави, – науковець у Львові

20:45 27 червня 2018 р.

Фото до новини

Конституція України надто лояльна до зрадників держави. В ній не прописана процедура позбавлення громадянства і дуже мало згадано про обов’язки громадян щодо своєї держави.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 27 червня, під час круглого столу на тему «Нова Конституція як суспільний договір між українцями», що відбувся у Львівському прес-клубі, заявив доктор юридичних наук, професор НУ «Львівська політехніка» Володимир Макарчук. 

- Конституція України не передбачає позбавлення громадянства. Але ми маємо зараз ігнорування своїх громадянських обов’язків, причому активно виражене ворогами української державності, які від цієї української держави вимагають те, що, ніби, їм належать. Мені, як платникові податків, таке не на часі, - каже він. 

Так, за його словами, різні держави в різний час визначали для своїх громадян такі обов’язки, які вважала за потрібне. 

- Якобінська конституція 1793 року передбачала обов’язок французького громадянина убити тирана. Я думаю, що обов’язок українського народу убити тирана – це було би занадто. Але певні обов’язки громадян перед Україною повинні бути. Це ми бачимо на прикладі Особливого району Донецької та Луганської областей, коли громадяни, які вчора вимагали «Путін пріді», сьогодні вимагають від України пенсій, - говорить юрист.

Натомість блогер та громадський активіст Юрій Ситник нагадав, що зараз в країні війна. 

- У нас де-факто йде війна. І якщо взяти закони, які регламентують питання війни, це, зокрема, закон про особливий правовий режим воєнного стану. Якщо запроваджують воєнний стан, то в нас не мало відбутися жодних виборів. Це була би, свого роду, консервація влади. Відтак не можна було вносити зміни в Конституцію, - каже він. 

Кандидат технічних наук, доцент ЛНУ ім. Івана Франка Володимир Фірман вважає, що Конституція України – дуже добра. 

- Конституція виконує те, що на неї покладено. Хоча і не в повному обсязі, - зазначив він. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів