Конфлікт міського голови і депутатів-свободівців у Рава-Руській

21:34 5 вересня 2013 р.

Фото до новини

У місті Рава-Руська, що на Львівщині, може відбутися розпуск міської ради та перевибори через конфлікт між міським головою Іриною Верещук та депутатами від фракції «Свободи», які мають більшість у міськраді (16 депутатів з 30). Непорозуміння між ними пов’язане з розподілом та виділенням земельних ділянок.

Про це на прес-конференції 5 вересня у Львові повідомила міський голова Рави-Руської Ірина Верещук, пише Захід.нет. Зокрема, вона наголосила, що депутати голосують за виділення землі собі і своїм родичам, часто це більше однієї ділянки, натомість відмовляють 140 міщанам, які очікують на землю. Виділені депутатам ділянки, додала вона, не забудовуються, а деякі з них вже навіть виставляють на продаж.

Ситуація, зі слів Ірини Верещук, загострилась після 4 липня, коли секретаря міської ради, «свободівця» Любомира Кашубу взяли на хабарі нібито за сприяння у вирішенні земельного питання. Відтоді в місті почались підпали автомобілів та іншого майна мешканців. Мер Рави-Руської вважає, що це спроба залякати її та людей. Також, розповіла Ірина Верещук, у місті з’являються листівки із закликом зі зброєю повалити владу.

Щодо земельного конфлікту Ірина Верещук прокоментувала: «Ми розробили квартал, це 394 земельні ділянки. На двох сесіях депутати виділили 50 та 60 з них відповідно, а після затримання секретаря ради на хабарі – не проголосували за надання ділянок 140 мешканцям з абсолютно надуманих причин і попри те, що протокол засідання земельної комісії свідчить, що вони погодили ці питання».

Мер додала, що середній вік депутатів-«свободівців» у Раві-Руській – 22-23 роки, багато з них не працюють, досвіду держслужби не мають. Також вони часто не приходять на сесії.

«Я скликаю одне засідання, вони не приходять, друге – не приходять. Згідно із законодавством, я можу клопотати про розпуск міськради перед парламентом, якщо вони не приходять на три засідання поспіль. На третє, звісно, депутати з’являються. Це така політична гра», – додала міський голова Рави-Руської. Однак надалі, якщо депутати працюватимуть так неефективно, наголошує вона, виходом із ситуації буде саме розпуск ради і перевибори. Також лист-звернення з підписами мешканців, що не отримали землі, буде скеровано лідеру партії Олегу Тягнибоку, який, припускає Верещук, непоінформований про ситуацію в Раві-Руській.

Також Ірина Верещук запевнила, що за час роботи міським головою – з 9 листопада 2010 року – вона та її родичі не отримували земельних ділянок, квартир чи іншого майна.

Заступник голови Жовківської районної організації ВО «Свобода» Богдан Юрдига у коментарі ZAXID.NETнаголосив, що слова Ірини Верещук – це намагання вилити бруд на партію.

«Причина в тому, що до депутатів міськради звернулись мешканці і повідомили, що їм не надають рішення на відведення земельних ділянок. Людям пропонували підписати угоду на виготовлення земельної документації з фірмою швагра Ірини Верещук. Ціна документації – більш 7 тис. грн у той час, коли в Жовкві такі документи коштують 2,5 тис. грн», – сказав він і додав, що саме після того, як «Свобода» висвітлила цей факт і звернулась в прокуратуру, конфлікт загострився.

Богдан Юрдига зауважив, що щодо інших закидів на адресу «Свободи», наприклад, про підпали, – ведеться слідство. Зокрема, щодо підпалів є версія, що це зробила людина з психічними розладами.

Щодо згаданих 140 ділянок «свободівець» наголосив, що депутати мають намір перевірити, чи всі, хто претендує на землю – мешканці Рави-Руської, а тоді на «відкритій сесії» провести голосування.

«Чи варто зараз витрачати кошти на перевибори? Ми впевнені в своїх силах в Раві-Руській», – додав він.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів