Коли Євросоюз відкриє зовнішні кордони Шенгену для України

23:50 11 червня 2020 р.

Фото до новини

Зовнішні кордони ЄС будуть закритими до 30 червня. З 1 липня Єврокомісія рекомендувала дозволяти в'їзд до Шенгенської зони. Утім, це стосуватиметься лише країн, які відповідають чітким критеріям. Їхній список планують скласти до 30 червня.

За задумом Єврокомісії, з 15 червня мають зняти всі обмеження на подорожі всередині Шенгену. Зона ЄС+ включає 26 країн Шенгенської зони і чотири асоційовані з нею держави: Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію. А оскільки за межами Євросоюзу ситуація з пандемією COVID-19 суттєво гірша, ніж на території ЄС, то відкриття зовнішніх кордонів буде поступовим. Єврокомісія поки що рекомендувала внести до списку шість країн Західних Балкан: Албанію, Боснію та Герцеговину, Косово, Чорногорію, Північну Македонію та Сербію, адже епідеміологічна ситуація у них подібна або краща, ніж у ЄС. Жодні інші країни ще не згадували. У ЄС працюють над створенням сайту, на якому можна буде дивитися, які країни внесено до списку. Щоправда, невідомо, коли цей сайт запрацює.

У Брюсселі запропонували низку критеріїв, за якими варто складати список. "Обмеження на подорожі слід знімати спершу для третіх країн зі схожою або кращою епідеміологічною ситуацією, ніж в середньому у зоні ЄС+", - йдеться у рекомендаціях Єврокомісії. А саме, дивитимуться на кількість інфікованих осіб на 100 тисяч населення у країні, на тенденцію нових інфікувань коронавірусом і на загальну готовність держави протидіяти пандемії COVID-19. Ідеться про можливості тестування, відслідковування ланцюжків інфікування, лікування та стримування поширення коронавірусу. Вносити до списку будуть лише ті країни, які надають надійну інформацію про всі ці аспекти.

Друга група критеріїв - це заходи для протидії інфікування під час подорожі. Серед іншого ідеться про соціальне дистанціювання в аеропортах і літаках. Братимуть до уваги і те, наскільки кожна країна може використовуватися як пункт транзиту для подорожей з інших країн, які ще не відповідають критеріям Єврокомісії.

Третій критерій - це взаємність. Тобто відкривати кордони будуть лише з тими країнами, які дозволятимуть в'їзд для жителів Євросоюзу.

Для потрапляння до списку країна повинна буде відповідати усім трьом групам критеріїв. Список будуть регулярно переглядати. 

Нині заборонені лише необов'язкові подорожі до ЄС. Це означає, що до Шенгену можуть повертатися громадяни країн цієї зони, а також ті люди, які мають дозвіл на проживання у них. З липня для цих осіб планують зняти обмеження на всі подорожі. Але у Єврокомісії застерігають, що держави ЄС можуть вимагати самоізоляції після повернення до них.

До обов'язкових подорожей Єврокомісія відносить і низку інших поїздок резидентів третіх країн, наприклад сезонних працівників чи працівників транспорту. З 1 липня пропонується розширити цей перелік на студентів і висококваліфікованих працівників, якщо їхню роботу не можна виконувати віддалено або відкласти на пізніше.

Про це повідомила DW.

Чи має шанси Україна потрапити у список тих держав, громадянам яких дозволять необов'язкові поїздки в зону ЄС+? За нинішньою статистикою захворювань на COVUD-19, ні. Але до 30 червня ще є 19 днів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів