КГБ рекомендувало Віталія Коротича для встановлення «культурних контактів» з українською діаспорою

12:36 30 жовтня 2020 р.

Фото до новини

Центр досліджень визвольного руху спільно з архівом Служби безпеки України та Архівом національної пам’яті публікує у вільному доступі оцифровані копії документів з архівів КҐБ про членство УРСР в ООН.

Цьогоріч відзначають 75 років від заснування Організації об’єднаних націй. Тематична колекція «Документи КҐБ про Україну в ООН» налічує 46 документів, які доступні до завантаження на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху

Про це Центр досліджень визвольного руху повідомив DailyLviv.

«КҐБ писав характеристики на пропонованих делегатів, готував доповідні про їхню поведінку та перевіряв, чи можуть вони бути вдалими кандидатами для поширення інформації про “досягнення СРСР”», — розповідає Денис Пасічник про зміст колекції. 

Наприклад, в одному з документів КҐБ дає характеристику письменнику Віталію Коротичу та рекомендує його на посаду прес-аташе Представництва УРСР при ООН. Комітет держбезпеки пише, що Коротичу вдається поширювати пропаганду про досягнення СРСР за кордоном, встановлюючи для цього «культурні зв’язки» з українською еміграцією. 

Представники українських організацій за кордоном намагалися звертати увагу світу на те, що УРСР не є самостійним членом ООН, а всі рішення української делегації ухвалюються за поданням Москви. Вони проводили акції протесту та демонстрації біля будівлі ООН у Нью Йорку, готували тексти про порушення прав людини в СРСР, які поширювали серед інших делегатів ООН. Навіть домовлялися з представниками інших країн про підняття українських питань на Генасамблеї — наприклад, переконали канадців виступити з питанням про переслідування українських митців в Україні. 

«Парадоксально, що СРСР включав Україну в склад ООН, щоб помножити свої голоси, але натомість присутність України дала змогу українцям за кордоном на міжнародному рівні звертати увагу до українських проблем — адвокатувати вихід України зі складу СРСР, інформувати про Голодомор, русифікацію і знищення культурипереслідування діячів культури та інших українських політв’язнів», — коментує директор архіву СБУ Андрій Когут.

У другий тур виборів мера Львова виходять Андрій Садовий і Олег Синютка, - ТВК

Синютка - Садовому: «Нехай іде з Богом»

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів