Керівництво України-"банкрута" торгується з ЄС і Росією перед самітом у Вільнюсі

11:30 8 листопада 2013 р.

Українська влада укладе Договір про асоціацію України із Брюсселем лише у випадку надання державі відповідної фінансової допомоги, яка допоможе захистити державу від бюджетної прірви, викликаної спадом національної економіки, вважає експерт одного з найавторитетніших аналітичних центрів у Польщі - Osrodek Studiow Wschodnich - Аркадіуш Сарна, передає УНІАН.

"Гра навколо саміту Східного партнерства у Вільнюсі, яку веде Київ із головними потенційними кредитодавцями - Росією та Заходом, може свідчити про те, що остаточне рішення української влади щодо Вільнюса залежатиме від прогресу в питаннях фінансової підтримки, яка за нинішніх макроекономічних умов виглядає головною надією уникнення катастрофи державних фінансів", - вважає аналітик.

Він вказав, що національний ВВП за перші дев'ять місяців поточного року впав на 1,5%, і останній квартал виявився п'ятим поспіль, коли був зафіксований спад української економіки. Скорочення національного продукту призвело до значно менших доходів держбюджету, змушує влади скорочувати також витрати та шукати додаткові джерела доходів, у тому числі, шляхом схвалення непопулярних рішень.

Серед них експерт перерахував заплановане зростання цін на газ для населення, якого вимагає від України ключовий кредитор, МВФ, для надання близько $15 млрд, а також імовірна відмова від зменшення податків від 2014 року.

 "1 листопада після сплати передостанньої у 2013 році частини кредиту МВФ на казначейському рахунку залишалося лише 410 млн гривень (близько 50 млн доларів) вільних коштів, що означає найнижчий їх рівень за останні 10 років", - вважає аналітик.

Він також вказав на борги України перед головним постачальником газу, російським "Газпромом", якому Київ ще за серпень не заплатив близько мільярда доларів.

"Незважаючи на те, що імпорт газу формально оплачує державний "Нафтогаз", у зв'язку з його жахливим фінансовим становищем часто кошти на оплату газу йдуть із державного бюджету (через збільшення капіталу компанії шляхом додаткових емісій урядових облігацій та надання державних гарантій на кредити, які бере компанія, та ін.)", - наголосив аналітик для УНІАН.

Знущанням над усіма - своїми громадянами і потенційними кредиторами - у цьому контексті звучить бажання української влади боротися за право проведення зимової Олімпіади-2022 року, для підготовки якої треба буде від 10 до 40 мільярдів доларів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів