Керівник будапештського уряду вимагає для угорців Закарпаття автономії й подвійного громадянства

10:10 13 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: ТСН.ua

Прем'єр Віктор Орбан наголошує при цьому на «гостроті вирішення питання».

Прем'єр-міністр Угорщини  Віктор Орбан заявив у парламенті цієї країни: «Угорці, які проживають на території України, повинні отримати автономію і подвійне громадянство. Ми розглядаємо угорське питання як європейське питання. Угорці, які живуть у Карпатському регіоні, мають право на подвійне громадянство, на права національної спільноти й на автономію».

На думку Орбана, питання про становище угорців в Україні викликають особливу гостроту в Будапешті. Він наголошує: «Становище 200 тисяч угорців за національністю, які живуть в Україні, надає цьому питанню особливої гостроти. Угорська громада там повинна отримати подвійне громадянство, всі права національної спільноти, а також вона має отримати можливість самоврядування. Це наші чіткі очікування від нової України, яка зараз постає».

Водночас  Віктор Орбан підтримав українську владу в розбудові демократичної держави.

Повідомляючи про це сьогодні, 13 травня, «ТСН.ua» додає: «Слід зазначити, що в Україні живе, за різними даними, від 160 до 200 тисяч угорців. В інших країнах є значно більші угорські меншини – в Сербії угорців від 250 до 290 тисяч, у Словаччині близько 500 тисяч, а в Румунії понад мільйон осіб угорської національності. Раніше в міністерстві закордонних справ Угорщини заявили, що Будапешт не буде порушувати територіальну цілісність України і не намагатиметься приєднати до себе Закарпаття».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів