Кадрові призначення на Львівщині викликали спротив громади

19:19 11 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: zaxid.net

Люди з різних середовищ наголошують, що центральна влада проігнорувала їхню думку.

Не встигли призначити п’ятьох начальників міліції в областях і в Криму, як їх уже звільнено на вимогу громад. Попри те, що у державі напіввоєнна ситуація, люди на місцях ретельно приглядаються до людей, яких призначає центральна влада.

У Львові активісти також наголошують, що не допустять призначення силовиків без попереднього обговорення кандидатур із громадою.

Тим часом на Львівщину призначили нового голову обладміністрації і прокурора області. Обидва посадовці – представники ВО «Свобода», народний депутат-мажоритарник Ірина Сех і Володимир Гураль – спричинили суспільний резонанс. 

Ірині Сех частина львівського Майдану кричала «Ганьба» під час представлення. Це були люди з різних львівських середовищ, які наголосили, що центральна влада проігнорувала їхню думку, бо на посаді голови ОДА хотіли б бачити іншу, гіднішу, як вони кажуть, людину.

Вони вважають, що новопризначені посадовці мають бути передусім професіоналами, людьми моральними, а не політиками.  Спільнота Українського католицького університету у своєму зверненні наголосила, що неприпустимим є формування нового управлінського складу області на основі принципу партійних квот.

Бо це – радикальне порушення духу Майдану і свідчить про підміну національних інтересів суто партійними. В УКУ вважають, що у кадрових призначеннях допущені помилки, які можуть перекреслити всі здобутки Майдану. 

Прокурора вивели з залу

Не обійшлось без скандалу із прокурором області. Активісти Самооборони і «Правого сектору» вивели з залу Володимира Гураля перед представленням. На їхню думку, він причетний до корупційних схем в органах прокуратури, і вважають, що генпрокурор за квотою від ВО «Свобода» Олег Махніцький призначив в область «корупціонера», людину, яка працювала у підпорядкуванні Пшонки. 

Координатор Самооборони на Львівщині Валерій Веремчук наголосив Радіо Свобода, що приклад з прокурором стане сигналом для центральної влади, яку активісти змусять перш аніж призначати людину, обговорити кандидатуру з громадою.  Активіст Майдану наголосив: «Має бути вислухана думка громади. Розумію, що є партійні квоти, що сюди за цими квотами прийшла голова ЛОДА. З іншого боку, це й добре, щоб люди побачили, що ця політична сила може зробити з дорогами, зі сланцевим газом, чи поліпшить соціальний рівень життя населення. Нині головами райадміністрацій теж будуть свободівці. Якщо вони так працюватимуть, як їхні попередники, то люди не будуть терпіти і нехай знають, що їхня діяльність в області може закінчитись коктейлями Молотова», 

Очільниця області сидить на кількох стільцях

Ірина Сех наразі не має наміру здавати мандат народного депутата, через два тижні це вже вважатиметься порушенням законодавства. Ба більше того, вона очолює і комісію Верховної Ради з питань екології, й обласний осередок ВО «Свобода», і має намір голосувати на сесіях особисто.

Наразі не зрозуміло, як вона поєднуватиме сидіння на кількох стільцях і ще й проводитиме засідання комісії у парламенті. Ірина Сех каже: «Коли здавати мій мандат, скаже центральна влада. Я знаю, що я це повинна зробити, але зроблю, коли буде вказівка влади».

Те, що суспільство негативно сприймає нинішню кадрову політику є наслідком Майдану, недовіри людей до влади протягом останніх 20 років, тотальної корупції у системі влади, особливо у силових структурах, говорить голова Комітету виборців Львівщини Оксана Дащаківська, яка зауважує: «Майдан сподівався, що з ним рахуватимуться, якщо з ними не радились, то ці призначення сприймають негативно, бо люди думають, що їх знову кинули. Люди очікували, що буде нова система влади, люди чекають швидких змін, очікують повагу до закону. Краще працює влада тоді, коли діють правила. Ірина Сех має зрозуміти, що суспільство з неї не зведе очей, не зважаючи на загрозу війни, буде контролювати кожен її крок. Якщо вона буде себе вести неналежно, то боюсь, що у нас може бути «антисвободівська революція».

Утім, експерт вважає, що нині багато хто конструктивну критику підмінив превентивною істерикою: радше воліють лементувати, а не з’ясовувати причини бездіяльності влади. 

Представники громадських середовищ, а їх у Львові й у районах утворилось десятки, які поміж собою конкурують і між ними відсутнє порозуміння та скоординованість дій, обіцяють контролювати кожного новопризначеного посадовця. Якщо ж людина лобіюватиме власні інтереси, то обіцяють одразу ж прийти до неї з Майданом.

Про це інформує сьогодні, 11 березня, журналіст «Радіо Свобода» Галина Терещук.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів