Іран боїться Ізраїлю

22:30 30 вересня 2024 р.

Фото до новини

Прямої війни між цими країнами не очікують.

Ліквідація генсека «Хізбалли» Хасана Насралли завдала серйозного удару по Ірану — головному покровителю шиїтського угруповання. Але все ще малоймовірно, що це спровокує пряму війну між Ізраїлем та Іраном, повідомило 30 вересня інформагентство Bloomberg з посиланням на високопоставлених чиновників у США та на Близькому Сході. Про це інформує Деталі, пише DailyLviv.com.

Коли ізраїльський авіаудар зруйнував у квітні 2024 року будівлю іранського консульства в Дамаску, аятола Алі Хаменеї публічно поклявся помститися Ізраїлю. За цим послідував масштабний ракетно-дроновий удар – але не повномасштабна війна.

Після цього Іран не відповів на ліквідацію в Тегерані лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханії, яку приписують Ізраїлю. Більш широкий регіональний конфлікт, який деякі вважали неминучим, зрештою не розгорівся.

Знищення Насралли було ще більш серйозним ударом. Але малоймовірно, що і воно призведе до прямої війни, повідомили Bloomberg нинішні та колишні чиновники з уряду США та країн Близького Сходу.

Замість цього Іран зосередиться на відновленні боєздатності «Хізбалли» в Лівані, заявили вони. Так Ізраїль розпочав обмежену воєнну операцію на території Лівану.

Незважаючи на все бряцання зброєю, те, що Іран називає «віссю опору», насправді знову показало свою слабкість. І «Хізбалла», найважливіший учасник цієї осі, і сам Іран – ослаблені. У них залишилося мало варіантів, що робить малоймовірною ескалацію конфлікту з їхнього боку.

«Іран буде загнаний у кут, і йому доведеться відповісти безлічі людей, які вимагають помсти», – сказала Діна Есфандіарі, старший радник з Близького Сходу та Північної Африки в Міжнародній кризовій групі. – Але ця адміністрація не хоче вплутуватися в конфлікт, в якому вони не зможуть перемогти. Тому їм доведеться співвідносити свої відповіді».

Причини в тому, що Ізраїль перевершує Іран у військовому відношенні, а США перекинули великі сили на Близький Схід, щоб стримати великий напад на свого союзника.

Мохаммад Джавад Заріф, головний помічник президента Ірану Масуда Пезешкіана і колишній міністр закордонних справ, заявив державному іранському телебаченню в неділю: «Ми відповімо в слушний час і за нашим власним вибором». Це розпливчаста загроза не надто високого градусу.

Перша заява аятоли Хаменеї днем раніше підкреслювала той факт, що у «Хізбалли» достатньо людей, які можуть замінити Насраллу.

Ця риторика Тегерана відображає бажання тримати війну на відстані витягнутої руки. У найближчій перспективі Іран зосередиться на тому, щоб відновити сили своїх проксі-сил в регіоні і при цьому не допустити їх втягування в повномасштабну війну, вважають опитані Bloomberg експерти.

У Лівані пріоритетом є збереження того, що залишилося від «Хізбалли», каже Валі Наср, колишній старший радник Держдепартаменту США і професор близькосхідних досліджень в Університеті Джонса Хопкінса.

«Пріоритетом для Ірану є стримування — він не хоче великої війни прямо зараз і підозрює, що Ізраїль хоче її», — сказав Наср. — Мова йде не про помсту за Насраллу, а про відновлення позицій».

Ключовими каналами для передачі зброї та інших ресурсів «Хізбаллі» стануть Сирія та Ірак. Прямо зараз Іран спробує перекинути тисячі бійців у прикордонні райони Лівану та Сирії, сказав Bloomberg, який має уявлення про іранських ополченців, що діють в обох країнах.

За його словами, за останні два місяці кілька тисяч бійців вирушили з Іраку до Сирії, що говорить про те, що Тегеран готується посилити своє стримування проти Ізраїлю.

Ракетна атака Тегерана в квітні, відбита Ізраїлем за допомогою його союзників, стала межею відповіді Ірану Ізраїлю на даний момент. Хоча іранські генерали і попереджали про «нищівну» або «жорстоку» відплату. Це підняло питання про те, чи дійсно Іран здатний виконати свої погрози.

«Цілком очевидно, що Іран також дещо приголомшений усім цим і йому потрібен час, щоб перегрупуватися, — сказала Барбара Славін, науковий співробітник Центру Стімсона, аналітичного центру з іноземних справ у США. — Іранці будуть зберігати обережність. Вони розуміють, що Ізраїль все ще налаштований на ескалацію та удар. Вони повернуться до партизанської тактики і стратегічного терпіння».

Увечері 30 вересня з'явилися повідомлення про вхід ізраїльської бронетехніки до Лівану. Сили ліванської армії відступили з деяких позицій поблизу кордону з Ізраїлем, повідомляє Reuters та інші ЗМІ. Близько двох годин ізраїльська армія веде артилерійський вогонь на півдні Лівану, передають «Кан» та деякі арабські ЗМІ.

Читайте також: Україна - найбільш проізраїльська країна Європи

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів