Є нагода заарештувати Путіна, але не видно того, хто це зробить

16:22 30 серпня 2024 р.

Фото до новини

Цього разу Путіна не заарештують у Монголії, куди він їде з візитом під монгольсько-китайські гарантії.

Візит Путіна 3 вересня стане його першим візитом до країни-члена МКС після того, як у березні минулого року було видано ордер за викрадення дітей з окупованих територій України. Монголія, яка підписала Римський статут, що регулює цей суд, зобов’язана виконати ордер і заарештувати Путіна, якщо він з’явиться на її території. Цю ситуацію аналізує Bloomderg, пише DailyLviv.com.

«У нас немає такої проблеми», — сказав речник Кремля Дмітрій Пєсков у п’ятницю, відповідаючи на прохання прокоментувати, чи надала Монголія гарантії, що вона не виконає ордер МКС.

Офіційні особи президента Монголії, офісу прем'єр-міністра та міністерства закордонних справ не відразу відповіли на прохання про коментарі. Міністерство закордонних справ у п’ятницю зустрілося з представниками численних іноземних посольств, щоб пояснити візит Путіна, який формально пов’язаний з 85-ю річницею боїв на Халх-Голі проти японських військ у 1939 році.

«Немає ризику арешту Путіна», — сказав Сєргєй Марков, близький до Кремля політичний консультант. «Перед будь-якими закордонними поїздками ввесь спектр переговорного формату узгоджується заздалегідь, і приймаюча країна дає 100% гарантії, що ні Путін, ні хтось із членів делегації не будуть затримані».

Проте раніше Путін не ризикував на такий візит. Він пропустив минулорічний саміт у Південній Африці лідерів угруповання БРІКС, до якого також входять Китай, Бразилія та Індія, після того, як приймаюча країна дала зрозуміти, що їй доведеться виконувати ордер ICC як держава-член МКС.

Російський лідер також вирішив не їхати на саміт Великої двадцятки минулого року в Індію, хоча вона не є членом МКС (ICC). Бразилія запросила Путіна на саміт G-20, який вона прийматиме в листопаді, хоча президент Луїс Інасіо Лула да Сілва сказав, що судова влада має вирішити, чи арештовувати його як підозрюваного суду в Гаазі.

Ні Росія, ні США не є членами МКС, який налічує 124 країни.

«Держави-учасниці Римського статуту МКС зобов’язані співпрацювати з судовими рішеннями, «зокрема щодо ордерів на арешт», – йдеться в заяві представника МКС. У разі відмови від співпраці суддя МКС може повідомити про це Асамблею держав-учасниць, яка може «вжити будь-яких заходів, які вважає доречними».

Візит Путіна відбудеться лише через шість місяців після того, як перший монгольський суддя, який працював у МКС, зайняв свою посаду в суді. Президент країни Хурелсух Ухнаа привітав цю подію як доказ «зростаючої репутації та зміцнення статусу Монголії на міжнародній арені», повідомляє Монгольське національне інформаційне агентство.

"Всі аспекти візиту були ретельно підготовлені, - сказав Пєсков журналістам у п'ятницю, відповідаючи на питання про ордер МКС, повідомляє "Інтерфакс". - У нас чудовий діалог з друзями з Монголії».

Росія має намір побудувати новий газопровід «Сила Сибіру 2» через Монголію до Китаю. Нещодавнє рішення Монголії не включати фінансування проекту в новий 5-річний урядовий економічний план викликало сумніви щодо прихильності Пекіна проекту, повідомляє South China Morning Post.

Не зважаючи на це, Монголія набуває все більшого значення як третя країна для сприяння торгівлі між Росією та Китаєм на тлі загрози санкцій США проти китайських фірм, які мають прямі справи з Росією, сказав Марков, політичний консультант. Пекін перебуває під посиленим тиском щодо скорочення підтримки, яка допомагає Москві продовжувати війну в Україні, розпочату в лютому 2022 року.

«Путін їде до Монголії під гарантії безпеки Китаю», — сказав Станіслав Бєлковський, колишній політичний радник Кремля, який нині є критиком уряду. «Монголія не піде проти Китаю, навіть якщо вона не хоче воювати зі США».

МЗС України звернулося до Монголії з проханням арештувати російського президента путіна, щойно він прибуде до країни, — заява відомства. «Українська сторона сподівається, що Уряд Монголії усвідомлює той факт, що путін є воєнним злочинцем».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів