Генрокуратура, МВС і прикордонники заперечують, що Януковича оголошено в розшук

11:22 25 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: zik.ua

Натомість віце-спікер Руслан Кошулинський запевнив, що Генпрокуратура порушить кримінальну справу проти екс-президента сьогодні.

Керівник прес-служби Генеральної прокуратури України Маргарита Велькова повідомила газеті «Коммерсантъ Украина», що інформація про оголошення у розшук Віктора Януковича в МВС, ГПУ, Державну прикордонну службу не надходила. Вона також розповіла: «Заявив Арсен Аваков, який відповідає за МВС, а я повинна це коментувати? У мене ніякої офіційної інформації немає. Я перевіряла в базі розшуку, чи є там відповідні прізвища, – немає нічого. І потім, незрозуміло, в рамках якого виробництва він був оголошений в розшук? Що таке «з масових вбивств»? Можна робити політичні заяви, але в єдиний реєстр досудових розслідувань це вноситься по-іншому. Щоб оголосити людину в розшук, потрібно оголосити йому про підозру. Хто, кому, про яку підозру оголошував, теж питання, тому що інформації з цього приводу я не бачила».

Натомість помічник голови Державної прикордонної служби Сергій Астахов повідомив, що до неї не надходило жодних офіційних вказівок про те, що Януковичу або іншим колишнім чиновникам заборонено залишати територію України. Він також розповів: «Держприкордонслужба отримує офіційні документи, після чого ті чи інші особи ставляться на контроль. Поки такі заяви (про оголошення в розшук) прозвучали лише в інтернеті. Ми – нижча ланка в цій піраміді. Якщо в Генпрокуратурі, СБУ чи МВС назвуть прізвища, ми будемо відповідним чином реагувати». 

Повідомляючи про це сьогодні, 25 лютого, «Коммерсантъ Украина» нагадує, що про заходи щодо притягнення до відповідальності Віктора Януковича та інших посадових осіб відзвітував вчора ввечері генпрокурор Олег Махніцький, однак у базі МВС по особах, які ховаються від органів влади, екс-президента станом на зараз немає.

Утім, зі слів Махніцького, випливало, що необхідні заходи для оголошення в розшук Віктора Януковича все ж не були прийняті. За його словами, особи, яким буде оголошено про підозру, тільки «визначаються», а перелік «невиїзних» осіб до цих пір не передано в Держприкордонслужбу.

Своєю чергою, кореспондент УНІАН повідомив у вівторок, що віце-спікер Руслан Кошулинський сказав у коментарі журналістам, що Генпрокуратура сьогодні оформить офіційні документи про порушення кримінальної справи проти Віктора Януковича. При цьому Кошулинський відзначив, що найцікавішим питанням є розпорядження слідчого прокуратури щодо взяття під варту. Він відзначив:

«Це є найвищі посадові особи, починаючи від Януковича і закінчуючи керівниками нижчої... його оточення.  Щойно я був на телефонному зв'язку з генпрокурором, який підтвердив, що ця інформація сьогодні – це вже буде офіційний документ про порушення справи».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів