Государського замінить тільки суддя апеляційного суду Львівської області, - Закон України

17:17 11 вересня 2013 р.

Сьогодні в Києві відбулося засідання ради суддів загальних судів. Першим питанням порядку денного був розгляд кадрових питань. А шостим - "Про результати проведеного вивчення організаційного забезпечення та діяльності судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Львівської області".

Сьогодні в Києві відбулося засідання ради суддів загальних судів. Першим питанням порядку денного був розгляд кадрових питань. А шостим - "Про результати проведеного вивчення організаційного забезпечення та діяльності судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Львівської області". Про результати цього засідання поки що нічого не відомо. Проте увага до ситуації в апеляційному суді Львівської області підвищена. Вона пов'язана з тим, що під час свого вчорашнього засідання Вища рада юстиції ухвалила рішення щодо внесення подань до Верховної Ради України про звільнення суддів з посад за загальними обставинами, а саме: у відставку, у зв’язку із неможливістю виконувати свої повноваження за станом здоров’я та досягненням 65 років. 

До цього списку за рішенням ВРЮ потрапив і Валентин Францович Государський. Його звільнили з посади судді апеляційного суду Львівської області. А це автоматично означає, що Государський покине також і адміністративну посаду голови апеляційного суду Львівської області. Це може відбутися хоч би й наступного тижня, коли запрацює пленарне засідання Верховної Ради.

Хто замінить Государського? Згідно із Законом України "Про судоустрій і статус суддів", на адміністративні посади голови апеляційного суду і його заступників Вища рада юстиції за поданням відповідної ради суддів призначає - строком на п'ять років - лише суддів  саме цього суду.  Отож, замінити Государського може тільки суддя апеляційного суду Львівської області.

Є два варіанти: або цей суддя-кандидат на адміністративну посаду вже працює тут, або ж претендента на посаду голови спочатку - хоч на день - призначать суддею цього суду. Звідси й підвищений інтерес до сьогоднішнього кадрового питання на засіданні ради суддів загальних судів. 

З неофіційних джерел відомо, що кандидатура того, хто замінить Валентина Государського, ще кінцево офіційно не визначена, принаймні документів на неї не подано. Адже формально Верховна Рада, нагадуємо,  ще не затвердила звільнення Валентина Государського. 

У кулуарах обговорюють шанси кількох осіб. Серед них є нинішній заступник голови апеляційного суду Львівської області, екс-начальник обласного управління юстиції та екс-керівник державної судової адміністрації в області, голова районного суду м.Львова. 

Називати публічно їхні прізвища поки що немає сенсу, вважають експерти, бо занадто широкий спектр інтересів у головних дійових осіб Вищої ради юстиції, до яких належать, зокрема, Олександр Лавринович (голова ВРЮ), Лідія Ізовітова (секретар секції ВРЮ з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад), Сергій Ківалов (голова Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права і правосуддя), Володимир Колесниченко (суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ), Олена Лукаш (міністр юстиції), Віктор Пшонка і Ренат Кузьмін (Генеральний прокурор України і його перший заступник), Андрій Портнов (радник Президента України). 

Важко уявити, хто з претендентів зуміє "догодити" всім цим впливовим посадовцям і чи є такий суддівський талант на Львівщині. А те, що наша державна Феміда здатна на дива, ніхто не сумнівається. Один приклад: суддя не може обіймати одну адміністративну посаду відповідного суду більш як два строки підряд. каже Закон  України "Про судоустрій і статус суддів". А що відбувається насправді? Валентин Государський очолював суд - спочатку обласний, а потім апеляційний понад двадцять років... Часто змінюються не судді на адміністративних посадах, а посади для суддів. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів