Глава МЗС Росії наполягає, щоб її диверсанти й колаборанти вирішували долю держустрою України

17:44 23 червня 2014 р.

Фото до новини


Фото: durdom.in.ua

Про це йдеться в сьогоднішній заяві міністра закордонних справ РФ Сєргєя Лаврова.

Російська агенція «ИТАР-ТАСС» інформує сьогодні, 23 червня, в повідомленні «Лавров: придушення Києвом південного сходу не приведе до сталого врегулювання»

«Росія підтримує зусилля з зав'язування загальнонаціонального діалогу на Україні. Про це заявив у понеділок глава МЗС Сєргєй Лавров.

«Ми підтримуємо зусилля, які зараз робляться, щоб почати, нехай опосередкований, діалог», – сказав він. Лавров додав, що згодом необхідно виходити на прямі переговори. 

«Виходимо з безальтернативності негайного припинення вогню, яке повинно не тільки оголошуватися, а й виконуватися на практиці», – зазначив глава МЗС РФ. При цьому міністр підкреслив, що силового вирішення конфлікту на Україні домогтися не вдасться, а якщо вдасться, то це не приведе до сталого політичного врегулювання.

Глава російського зовнішньополітичного відомства також вказав, що тільки в процесі прямих переговорів може бути вирішено питання про майбутній державний устрій України. «Тільки таким чином вдасться забезпечити такий державний устрій України, яке дозволить гарантувати рівні права і свободи громадян в усіх регіонах країни», – вказав міністр.

«Росія в ситуації на Україні керується не геополітичними амбіціями, пріоритетом є порятунок життів людей», – підсумував Лавров.

Відповідаючи на питання про нібито існуючі контактах між керівниками самопроголошених республік і деякими представниками російської політичної і ділової еліти, він зазначив, що ці зв'язки пояснюються загальним корінням, висхідними до Радянського Союзу. «Що стосується зв'язків, то вони пояснюються дуже просто: близько 90% істеблішменту вийшло з однієї країни – Радянського Союзу», – сказав Лавров».

У тому числі й цю заяву оглядач агенції «ЛIГАБiзнесIнформ» Петро Шуклінов прокоментував у публікації «План Путіна проти плану Порошенка. Кремль зриває перемир'я» так:

«У планах Кремля – змусити Порошенка сісти за стіл переговорів з терористами. В Адміністрації Президента відкидають таку можливість.

Президент України Петро Порошенко оголосив про припинення вогню на сході з 22-ї години 20 червня до 10-ї 27-го. За цей термін терористи й російські диверсанти в Донбасі повинні скласти зброю і відмовитися від насильства проти мирного населення Донецької та Луганської областей.

Буквально через годину після набрання чинності перемир', позиції української армії обстріляли з мінометів проросійські бойовики. За добу вони порушили перемир'я більше 20 разів. Чому Володимир Путін говорить про необхідність діалогу, але сам підбурює до війни і просуває своїх агентів як сторону для діалогу?

Що залишилося від терористів

За даними «ЛІГАБізнесІнформ», всього в Донбасі діє більше 20 тис українських військових, включаючи бійців Національної гвардії України. Цими силами більшість районів Донецької та Луганської області вже звільнені від терористів.

Сили антитерору контролюють 25 районів Донбасу. У звільнених містах і селахвідновлена законна влада і життя повертається у звичне русло.

Бойовики контролюють близько 10 районів Донецької та Луганської областей, а також самі обласні центри.Тепер бойовики майже відрізані від постачання з Росії. Кордон взято під контроль, але в ньому, незважаючи на заяви Генштабу, залишаються проломи, які закриють у найближчі дні.

Гаряча точка

Протягом суботи та неділі терористи продовжували атакувати українські позиції в декількох районах Донбасу і на кордоні. Лише за минулу добу, за словами президента Порошенка, бойовиками в Донецькій і Луганській областях був порушений режим припинення вогню більше 20 разів. Один з останніх випадків – при обстрілі блокпостів сил АТО поранено шість чоловік. 

В оперативному штабі АТО «ЛІГАБізнесІнформ» повідомили, що атаки стали інтенсивніше, ніж були колись: «Намагаються зірвати мирний сценарій. Бойовики знають, що армія стріляє тільки у відповідь, тому використовують це, щоб підійти ближче до позицій антитерористичних сил». 

Одночасно з цим Росія заявила про «неприпустимість ультиматумів» на адресу терористів. Також Росія звинуватила українську сторону в тому, що армія продовжує обстрілювати терористів, незважаючи на перемир'я. Ніяких доказів російська сторона не надала.

План Путіна

Тим часом у Кремлі знайшли миротворця для Донбасу і посередника для Порошенка. Ним, судячи з заяви прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова, країна-агресор бачить родича російського президента Віктора Медведчука.

Цей проросійський закулісний діяч «отримав згоду» від представників ДНР представляти позицію терористів на зустрічі з місією ОБСЄ щодо налагодження діалогу. «Путін вітає інформацію про початок попередніх контактів Віктора Медведчука в Донецьку і Луганську», – заявив прес-секретар Путіна. 

Сам Медведчук прозоро натякнув на своїй сторінці в «Facebook», що його роль може зміниться. «Формування політичної опозиції в Україні – процес вкрай складний. Але очевидно одне: її фундаментом можуть стати громадські організації та рухи, які не мають зовнішньої грантової підтримки та використовують політичні партії в якості інструменту для вирішення своїх завдань», – написав він. 

Активність російської сторони і її людей в Україні може говорити про те, що саме Медведчука в Кремлі бачать новим лідером свого проекту в Україні, який повинен прийти на зміну проваленим «Партії регіонів» і КПУ. Не виключено, що Медведчука також можуть спробувати зробити лідером політичного крила сепаратистів і «прихильників федералізації», щоб представити його як сторону для переговорів з Порошенком. 

Проте в оточенні президента України кажуть, що Порошенко «налаштований принципово» і «не має наміру визнавати терористів як сторону діалогу». «ДНР» і «ЛНР» визначені як терористичні організації. Ми дали їм час скласти зброю. Якщо терористи не відмовляться від насильства проти людей Донбасу – будуть знищені всі до одного», – підкреслив співрозмовник «ЛІГАБізнесІнформ» в Адміністрації Президента».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів