Генпрокурор заявив, що вже завтра почнуть звільняти 268 протестувальників (відео)

20:34 16 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: korrespondent.net

Глава ГПУ запевнив також, що буде закрито 108 інспірованих щодо них справ.

Генпрокурор Віктор Пшонка заявив сьогодні, 16 лютого, в ефірі телевізійного «5 каналу» після перемовин з лідерами фракцій «Батьківщини» й «Свободи» – відповідно, Арсенієм Яценюком та Олегом Тягнибоком, які пройшли в неділю: «Жодних перешкод для набуття чинності «закону про амністію» немає, він вступить в силу 17 лютого». 

Генпрокурор також уточнив, що буде закрито 108 кримінальних справ, розпочатих проти протестувальників і звільнять від відповідальності впродовж місяця 268 осіб. А невдовзі після цього прес-служба Генпрокуратури оприлюднила повідомлення, поява якого на сайті ГПУ була обов'язковою умовою для набуття чинності «закону про амністію».

А в ньому мовиться: «Відповідно до статті 10 Закону України від 29 січня 2014 року №737-VII «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», повідомляю, що згідно з інформаціями Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України та місцевих органів влади учасниками масових акцій протесту фактично вчинено сукупність дій, передбачених статтею 9 цього Закону. У зв’язку з публікацією цього повідомлення зазначений Закон вводиться в дію з 17 лютого 2014 року і передбачає звільнення від кримінальної відповідальності та покарання осіб, які вчинили в період 27 грудня 2013 року по 2 лютого 2014 року злочини, передбачені статтею 1 цього Закону, закриття відповідних кримінальних проваджень, а також звільнення від адміністративної відповідальності осіб, до яких застосовано адміністративний арешт».

Натомість лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок заявив у неділю: ««Через кілька годин з початком доби 17 січня закон вступає в дію, усі кримінальні провадження, які були відкриті проти учасників протестних акцій, будуть закриті. Опозиція виконала ті кроки, які мала зробити, відповідно, Генпрокуратура має виконати свої.  Сьогодні всі люди звільнені від кримінальної відповідальності».

Тягнибок додав також: «У вівторок «ми збираємо людей і йдемо під парламент. Там буде вирішуватися питання конституційної  реформи».

Своєю чергою, лідер фракції ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив: «Перед нами було кілька завдань, одне з яких – не допустити арешту і кримінального провадження проти кількох тисяч осіб. Ще одне завдання – зберегти Майдан. Також ми добилися того, що наша акція залишається – у Будинку профспілок, Українському домі, Жовтневому палаці».

Яценюк також повідомив про створення гуманітарної групи з нагляду за виконанням цього закону й пояснив: : «Маємо відслідкувати кількість кримінальних справ і упевнитися в тому, що всі, проти кого було порушено справи, звільнені. До групи увійдуть нардепи від опозиції та силових структур».

Про це повідомляє сьогодні, 16 лютого, «Українська правда».

Як повідомляв «ЩЛ», народний депутат від ВО «Батьківщина» Арсен Аваков заявив сьогодні, 16 лютого, що протестувальники звільнили Львівську й ще три ОДА та КМДА, виконуючи умови закону про звільнення від кримінальної відповідальності учасників масових протестів у січні-лютому, відтак Рада «Майдану» вимагає негайного введення Закону в дію».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів