Гарріс відмовилась від участі у католицькій благодійній вечері, порушивши багаторічну традицію

13:32 24 вересня 2024 р.

Фото до новини

У 1984 році кандидат від Демпартії Волтер Мондейл втратив 49 із 50 штатів після того, як відмовився від запрошення архідієцезії. Президентом тоді став Буш старший.

Віцепрезидентка США Камала Гарріс порушила багаторічну політичну традицію, відмовившись прийти на традиційну благодійну Вечерю Ела Сміта, організовану католицькою архідієцезією Нью-Йорка.

Про це повідомляє CNA, пише DailyLviv.com

Це перший за сорок років випадок, коли кандидат у президенти відмовився від запрошення на вечерю — з того часу, як тодішній кандидат від Демпартії Волтер Мондейл зробив це у 1984 році.

Кардинал Тімоті Долан, архієпископ Нью-Йорка, який протягом років був господарем вечері, посідаючи місце між двома кандидатами, сказав журналістам, що архідієцезія «розчарована» рішенням Гарріс. «Архідієцезія з нетерпінням та ентузіазмом очікувала можливості привітати віцепрезидентку, — сказав кардинал Долан. — Ми до такого не звикли, ми не знаємо, як нам бути».

Кардинал також нагадав, що свого часу кандидат Волтер Мондейл втратив 49 із 50 штатів після того, як відмовився від запрошення архідієцезії.

«Я не хочу сказати, що тут є прямий зв’язок, — сказав він, посміхаючись, — але ми не звикли до такого, і ми не опускаємо рук». Джозеф Цвіллінг, голова комунікаційного відділу архідієцезії Нью-Йорка, підтвердив, що співробітники Гарріс повідомили у суботу, що віцепрезидентка «не зможе» бути присутньою на вечері.

Читайте також: Гарріс почала розміщувати рекламу з підтримкою України - Politico

За словами її штабу, Гарріс натомість хоче витратити час на президентську кампанію у ключових штатах, за які точиться битва між нею та Дональдом Трампом.  Трамп, який планує відвідати благодійну вечерю, що відбудеться 17 жовтня, заявив, що рішення Гарріс пропустити захід узгоджується з її «історією антикатолицьких дій».

«Це сумно, але не дивно, що Камала вирішила не брати участь, — сказав Трамп. — Я не знаю, що вона має проти наших друзів-католиків, але, мабуть, багато чого, бо вона, безперечно, не дуже добре до них ставиться». Трамп також заявив, що адміністрація Байдена-Гарріс буквально «переслідує католиків», і що «будь-якому католику, який голосує за товаришку Камалу Гарріс, слід перевірити голову».

Вечеря Ела Сміта, що вперше відбулася у 1946 році, була названа на честь першого католика, який балотувався на пост президента. Учасники вечері зазвичай збирають мільйонні пожертви на користь католицьких благодійних організацій архідієцезії Нью-Йорка.

З того часу, як Джон Кеннеді і Річард Ніксон відвідали вечерю у 1960 році, для кандидатів у президенти США стало традицією відвідувати її та обмінюватися легковажними жартами одне про одного. За словами кардинала Долана, архідієцезія не втратила надії на участь Гарріс. Він сказав, що лідер більшості у Сенаті Чак Шумер, який представляє Нью-Йорк, і губернаторка Нью-Йорка Кеті Хочул «наполегливо працюють над тим, щоб переконати її прийти».

Читайте також:  Трамп - Гарріс: хто переміг у президентських дебатах у США

«Сенатор Шумер сказав мені: “Я не думаю, що це вона ухвалила рішення; я думаю, що її команда вважає, що вона не встигне”, — сказав Долан. — Тож ми не здаємося, ми сподіваємося, що вона прийде.

Це грандіозний вечір, вечір веселощів і дружби з надзвичайно шляхетною метою». Білл Доног’ю, президент Католицької ліги, назвав рішення Гарріс «ймовірно, хорошим кроком», враховуючи формат заходу. «Це резонансна подія, яка добре висвітлюється у медіа, її відвідують видатні особи Нью-Йорка з багатьох сфер життя.

Там панує весела атмосфера, коли обидва кандидати отримують можливість “підсмажити” одне одного. Я припускаю, що віцепрезидентка Камала Гарріс не звикла до такої обстановки, — пояснив Донаг'ю. — Її нижча за середню здатність швидко мислити експромтом, безсумнівно, могла бути чинником, через який вона спасувала». 

Донаг'ю додав, що це рішення може піти на користь Трампу, як мешканцю Нью-Йорка, і послабити позиції самої Гарріс.  

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів