Естонія видасть Україні українців мобілізаційного віку за однієї умови

11:23 23 грудня 2023 р.

Фото до новини

Естонія може зайнятися пошуком і видачею Україні українців мобілізаційного віку, які перебувають на території Естонії, якщо її про це попросить Київ.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс ERR, пише DailyLviv.com.

Міністерство оборони України планує відкликати військовослужбовців призовного віку, які виїхали з України на початку повномасштабної війни. Естонія неодноразово хотіла укласти з Україною угоду про екстрадицію чоловіків, які втекли сюди.

Оскільки український контрнаступ, вочевидь, зупинився, потрібно ще до 500 тисяч військових, за словами президента Володимира Зеленського. Тому розшукують і українців, які втекли в інші країни після початку повномасштабної війни. Наприклад, Німеччина заявила, що не підтримуватиме Україну в цьому. Проте Естонія з радістю видала б Києву біженців.

Читайте також: Нове у мобілізації. Ухилянтів хочуть обмежити у правах

"Якщо Україні це потрібно, Естонія може впоратися з тим, щоб знайти цю людину і передати її Україні. В цілому ми знаємо, де ці люди, що вони роблять. Багато, більшість з них працюють, вони мають місце проживання в м. Естонія", - сказав міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс (SDE).

Хоча жодного офіційного запиту з України не надходило, МВС Естонії неодноразово зверталося як до українського посла, так і до міністра внутрішніх справ України, щоб у разі потреби повідомити тут біженців.

Найближчими днями Ляенеметс також подасть письмову пропозицію щодо укладення угоди між двома країнами. Наразі екстрадиція іноземців на батьківщину можлива лише за умови притягнення особи до кримінальної відповідальності.

«Я не думаю, що українська держава має ресурси для того, щоб повертати людей мобілізаційного віку з-за кордону. Можливо, є один аргумент, який змусить цих людей, принаймні частину з них повернутися, це те, що якщо ця війна колись закінчиться, то ми обов’язково подивимося, хто де був», – прокоментував цю ситуацію Індрек Каннік, директор Міжнародного центру оборонних досліджень.

На думку військового експерта, депутата Ігоря Таро, така погоня за людьми свідчить про те, що в Україні проблеми з мобілізацією. Таро додав, що незрозуміло, чому шукають людей, які залишили країну.

«Україна – не маленька країна. Там досі живуть десятки мільйонів жителів, і більшість з них в Україні», – сказав Таро.

Понад 7 тисяч українських чоловіків мобілізаційного віку подали документи на тимчасовий захист в Естонії.

Читайте також: Нова версія законопроєкту про мобілізацію з урахуванням зауважень від Залужного

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів