Електорат Донеччини та Луганщини не такий чемний, як до 2012 року, – редактор

20:08 8 серпня 2018 р.

Фото до новини

Росія буде активно втручатися в виборчий процес в Україні. Адже Україна для Росії більш значима країна, аніж США чи Британія. А вона навіть там зуміла втрутитися.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 8 серпня, під час засідання Громадського прес-центру «Вибори -2019» на тему: «Як ситуація на Донбасі може вплинути на президентські вибори-2019?»,  заявив редактор інформаційних продуктів руху «Сильні громади» Павло Островський. 

- Можливо, під час президентських виборів об’єднаються  екс-регіонали. І якщо вони виставлять єдиного кандидата, то ризик виходу в другий тур проросійського кандидата значно зростає. А це – тривожна тенденція, - застерігає він. 

Водночас, за його спостереженнями, керівництво загальнонаціональних партій, які будуть брати участь у виборах, не розглядають мешканців вільної Донеччини та Луганщини як електорат, за який варто боротися, як своїх потенційних виборців. 

- Колишні регіонали, які зараз входять до різних партій, мають підтримку мешканців. «Опозиційний блок» та «Наш край» ведуть партійну роботу, використовують медіаресурси та отримують певну прихильність. Також працює Блок Петра Порошенка, але це – влада, - зазначає Павло Островський. 

На його думку, кандидати та партії будуть спекулювати на темі миру. 

- Буде багато спекуляцій на тему миру. Оскільки соціологія показує великий запит на мир, на те, щоби закінчити війну, - вважає редактор інформаційних продуктів руху «Сильні громади».

Політолог Ігор Танчин зауважив, що Донбас завжди був чемним виборцем. Чи не всі мешканці цього регіону відвідували вибори та голосували так, як їм скажуть. 

- Традиційно Донбас був тією територією, де було сконцентровано 20 відсотків виборців. І ці виборці були дуже дисципліновані. Це – електоральний район, який традиційно пов’язують з російськими силами, які є базою Партії регіонів, «Опозиційного блоку» та інших відщеплень від Партії регіонів, які виникають на її руїнах. Ми маємо розуміти, що є цей масив голосів, де будуть голосувати за проросійські партії і, де легко можна організувати перемогу людей, які мають там потужні бізнеси. Деякі депутати вигравали мажоритарний округ кількома тисячами голосів, - нагадав він. 

Політолог вважає, що цьому електоратові потрібно дати можливість висловитися. 

- Значна частина наших виборців мають помірковано-проросійські або навіть радикальніше-проросійські настрої. І ці виборці нікуди не поділися. Їм потрібно давати голос та можливість самовираження та впливу на політичну ситуацію. Тому що інакше вони будуть вдаватися до непарламентських засобів впливу, - застерігає він. 

Йому опонує редактор інформаційних продуктів руху «Сильні громади» Павло Островський, який вважає, що чемним електорат Донбасу був до 2012 року. А зараз там переважають виборці, які або ще не визначилися, або ж, які взагалі на вибори не підуть. 

Натомість голову правління ГО «Українська народна рада Донеччини та Луганщини», політолога Станіслава Федорчука тривожить те, що на п’ятому році війни українці, які змушені були покинути свої домівки в зоні бойових дій, все ще не мають права повноцінного виборчого голосу в своїй країни. 

- Це питання досі не розв’язане. Переміщені особи не можуть брати участь у місцевих виборах. Це є демонстрація недовіри до цих осіб та – недовіра до самого Донбасу. Хоча вони вже тривалий час мешкають та є повноцінними членами громад Львова, Дніпра чи інших міст та сіл України. Я чув, як місцеві депутати казали: «Ми би вам допомагали, але ви не є нашими виборцями», - говорить він. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів