Експерти помилилися з часом дестабілізації виборчої кампанії

19:41 13 березня 2019 р.

Фото до новини

Виборчі технології – це способи обійти слабкі сторони закону закону або зманіпулювати не зовсім досконалими нормами законодавства. Але це не вважають неправомірною діяльністю.


Відео: Львівський прес-клуб

Про таке сьогодні, 13 березня, під час засідання прес-центру «Вибори-2019» на тему: «Провокація як виборча технологія: які наслідки вона матиме для виборів Президента-2019?», що відбулося у Львівському прес-клубі, заявив аналітик Громадянської мережі «Опора» Олександр Неберикут.

- Більшість виборчих технологій не можна класифікувати як порушення. У виборчому законодавстві ви не знайдете поняття «виборчої технології» як якоїсь неправомірної діяльності. І поняття провокації також не підпадає під цю діяльність, - наголосив він. 

Тому, за його словами, не всі технології чи провокації призводять до негативних наслідків. 

- Вони, може, є маніпулятивними та неправильними з точки зору виборчих стандартів. Але коли ми говоримо, до прикладу, про наявність технічних кандидатів, завдяки яким дехто отримує контроль у виборчих комісіях, то тут немає жодних порушень. Так, це нечесно щодо інших кандидатів, які не застосовують таких технологій. Але порушень немає, - зазначив Олександр Неберикут. 

Також не є порушенням законодавства реєстрація спостерігачами на виборах  представників від 139 громадських організацій. Хоча, насправді, організацій, які постійно моніторять виборчий процес, можна перелічити на пальцях однієї руки. 

- Це є технологічний розрахунок з метою захистити результат виборів за допомогою присутності на дільницях великої кількості громадських організації. Або ж під час екстремальної ситуації – вплинути на результат, - пояснив аналітик. 

Натомість, за словами Олександра Неберикута, є спроби дестабілізації виборчого процесу.

- Коли зривають проведення заходів, вдаються до силових акцій, коли пошкоджують виборчу агітацію, це – не провокація, а дестабілізація виборчого процесу. Але ми стикаємося з цим і в міжвиборчий період. До прикладу, коли хтось намагається прорватися на засідання Львівської міської ради, - зазначає він. 

Олександр Неберикут також зізнався, що експерти очікували дестабілізацію виборчої кампанії з перших днів виборчого процесу.

- На щастя, ці сигнали з’явилися досить пізно. Перед офіційним початком виборчої кампанії багато експертів очікували треш з перших днів чи перших тижнів виборчої кампанії. Але цей треш почав з’являтися ближче до завершення виборів. І тут уже правоохоронні органи повинні убезпечити від спроб дестабілізувати виборчий процес, - наголосив він.  

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів