Експертка розповіла, як поділили державні гроші між округами Львівщини

09:13 21 липня 2018 р.

Фото до новини

Торік Львівська область отримала 285 мільйонів гривень державних субвенцій. Це – лише 5,4% від загальних субвенцій, які були надані в межах всієї України. Вінницька область отримала 371 мільйон гривень, Харківська – 374, Франківська – 337 та Одеська – 293.

Про це 20 липня під час круглого столу на тему: «Робота депутатів-мажоритарників з Львівської області в окрузі: діяльність громадських приймалень та використання державних субвенцій», що відбувся у Львівському прес-клубі, повідомила юристка Громадянської мережі «ОПОРА» Наталія Матківська.

- Майже 35 відсотків з тих 285 млн гривень отримав Львів. Їх скерували на реконструкцію Львівського обласного перинатального центру, реконструкцію корпусу пологового відділення Львівської обласної клінічної лікарні та реставрацію собору Святого Юра, - говорить Наталія Матківська.

В області найбільше коштів отримав Городоцький район. А ось Дрогобицький, Жовківський та Яворівський райони і Дрогобич та Моршин – не отримали жодної копійки. 

Юристка зазначила, що залучення субвенцій не є обов’язком народного депутата. Але зауважила, що дуже великі кошти в райони надходять саме тому, що депутат від округу лобіює інтереси округу в уряді. 

- Закон не вказує на що витрачають кошти державної субвенції. Але більшість з них ідуть для задоволення освітніх та медичних потреб, розвиток інфраструктури, ремонт дорожного покриття, культурну сферу. Виокремлюють і таку категорію, як створення дитячих та спортивних майданчиків, - каже Наталія Матківська. 

Загалом держава профінансувала будівництво та реконструкцію 409 різних шкіл та садочків. Найбільше коштів було вкладено у реконструкцію шкіл в Брюховичах, Стрию та Верхньому Синьовидному Сколівського району; побудову шкіл у Суховолі та в Братковичах Городоцького району.

- Ще за 8,52 млн гривень купили музичну апаратуру, телевізійне та аудіовізуальне обладнання, комп’ютери, спортивний інвентар, парти та встановили нові двері. Хоча закон каже, що державну субвенцію треба скеровувати на об’єкти довготривалого ефекту, - робить зауваження юристка. 

На потреби соціально-культурної сфери області було надано 21,64 млн гривень. Цю суму розподілили на 152 об’єкти. З них Буський та Радехівський райони отримали більше коштів. Проте й інші райони не обділили. 

Наталія Матківська також зауважила, що половину коштів з 45 млн гривень, які надала держава на благоустрій та розвиток інфраструктури у Львівській області, використали на реконструкцію собору Святого Юра. Інші розподілили на потреби 115 дрібних об’єктів, 78 з яких розташовані в 123 виборчому окрузі. Депутатом від округу є Тарас Батенко. 

Загалом, найбільшу кількість коштів – 34 відсотки – отримали 115-117 округи, де є депутатами Дмитро Добродомов, Ірина Подоляк та Оксана Юринець. По 13 відсотків було скеровано в 119 виборчий округ (депутат від округу – Михайло Бондар) та у 123 округ (депутат від округу – Тарас Батенко). По 10 відсотків субвенції отримали 120 округ (депутат від округу – Ярослав Дубневич) та 125 округ (депутат від округу – Андрій Лопушанський). Ні копійки державних субвенцій не отримав 122 округ (депутат від округу – Володимир Парасюк). 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів