Експерт бачить підстави для саморозпуску через рік-два українського парламенту

15:11 21 липня 2019 р.

Фото до новини

Уже зрозуміло, з кого складеться парламент. Але досі залишається загадкою мажоритарна складова.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 21 липня, під час відеомарафону «Львівщина обирає парламент», який відбувся у Львівському пресклубі, заявив голова ГО «Аналітичний інформаційний центр «Вільний голос», політичний експерт Олексій Роговик.

- Якщо явка буде низькою, то це вплине на рейтинги партій, які можуть бути не такими, як це показувала соціологія. У деяких округах очікують розрив між мажоритарниками. І тут навіть кілька голосів можуть вплинути на результат. Велика кількість мажоритарників в округах означає, що вони забирають голоси один в одного. І перемогти можуть як старі гречкосії, так і нові обличчя, - зазначає він.

На його думку, деякі партійці замаскувалися під самовисуванців, а деякі використовують платформи своїх партій. 

- Помилкою би було вважати, що всі, хто балотується, хоче потрапити до Верховної Ради. Але це не так. Більшість партій хочуть здобути потрібні їм два відсотки, щоби мати право на державне фінансування, - пояснює політичний експерт. 

Новий парламент він назвав експериментальним. 

- Відбуваються тектонічні зміни. Не факт, що якісні, -  вважає Олексій Роговик.

Голова ГО «Аналітичний інформаційний центр «Вільний голос» зізнався, що є симпатиком дострокових місцевих виборів, хоча й не бачить правових підстав для цього. Зате підстави для саморозпуску через рік чи два  українського парламенту бачить. 

Політологиня Олександра Чоловська також не бачить підстав для дострокових місцевих виборів. 

- Я не бачила доцільності й у проведенні дострокових парламентських виборів. Але їх проводять через політичну доцільність. Але я сподіваюся, що дострокових місцевих виборів не буде. Тому що ці вибори показали дуже багато організаційних проблем. Комісії не можуть приймати рішень, там немає кворумів. І ті самі люди, які працюють зараз у комісіях та порушують законодавство, вони будуть працювати в комісіях під час інших виборів і порушувати, - вважає вона.

За її словами, фахівці прогнозують оновлення парламенту на 70 відсотків.

- І що більше оновлений парламент, тим легше буде олігархічним групам знайти на кого тиснути. Адже ці, нові депутати, ще не знатимуть, як опиратися цим олігархам та на кого спиратися. Тому всім виборцям, у яких великі очікування від цього парламенту, я рекомендую знизити свої очікування, - зазначила політологиня. 

Олександра Чоловська також розповіла про державне фінансування партій. 

- Що більше голосів отримає партія, то більше отримає коштів. Але «Народний фронт» з 2014 року отримав найбільше коштів. І всіх їх витратив на рекламу. Крім того, партії фінансують тільки свої центральні офіси, хоча ці кошти передбачені для формування мережі місцевих осередків. Тому громадськість мусить контролювати, куди йдуть ці кошти. – попереджає вона. 

Історик, кандидат історичних наук Руслан Забілий нагадав, що ці вибори відбуваються під час війни. 

- Якщо Путін дозволяв собі впливати на вибори в США, то Україна точно не залишалася поза його увагою. І після виборів ми це точно побачимо. Водночас Львівщина буде «білою вороною» на загальному фоні голосування. Це показали й президентські вибори. Населення Львівщини більш прагматично підходило до питань безпеки. Загроза війни та реваншу – це те, на що виборці Львівщини звертають велику увагу, - каже він. 

Довідка

Відеомарафон відбувається в  рамках проекту Львівського пресклубу  “Інтерактивні відеодебати, відеодискусії і відеомарафон суб'єктів виборчого процесу з дотриманням гендерного паритету”. Мета - інформування мешканців і журналістів Львівщини та України про кандидатів у депутати Верховної Ради. Забезпечення комунікацій між виборцями, ЗМІ, експертами і кандидатами в народні депутати та їхніми командами для усвідомленого, якісного вибору нового парламенту. Підвищення рівня прозорості виборчого процесу та активізації і поліпшення діяльності ЗМІ. Паритетне представлення жінок-кандидаток для формування нового парламенту з дотриманням 30% квоти.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів