Долю асоціації України з ЄС вирішить протистояння Меркель і Януковича, – «Rzeczpospolita»

18:08 16 жовтня 2013 р.

Фото до новини

Про це повідомляють джерела в оточенні президента Польщі Броніслава Коморовського.

А цитує їх сьогодні, 16 жовтня, польська газета «Rzeczpospolita». Зокрема вони твердять, що, доля України залежить від «покерної партії» між канцлером Німеччини Ангелою Меркель та Президентом України Віктором Януковичем: «З одного боку Януковича хоче вирішити проблему Тимошенко з найменшими витратами, побоюючись негативної реакції власного електорату і Юлиної перемоги на президентських виборах через два роки. З іншого боку Меркель відмовляється від підписання Угоди про асоціацію без звільнення Тимошенко, бо дала таку публічну обіцянку і того очікує німецька громадськість».

Співрозмовник польського видання додає, що «позиція Німеччини має вирішальне значення, тому що за нею піде більшість країн Західної Європи». І що «в грі проти Януковича Меркель, як припускає видання, має «значно сильнішу карту». 

Тим паче, що, як наголошують джерела в оточенні президента Польщі, «результат саміту у Вільнюсі не загрожує її політичній кар'єрі», «натомість буде вирішальним для політичного майбутнього українського президента». Своєю чергою, експерт берлінської філії Європейської ради з міжнародних відносин Олаф Боенке зауважив польському виданню, що «Меркель поки не має чіткого уявлення про ціль стосунків Києва і Брюсселя».

«Меркель зацікавлена у підписанні угоди з Україною, але тільки з метою протидії наростаючому авторитаризму путінського режиму у Східній Європі», - конкретизував він.

Як повідомляв «Щоденний Львів», «ЄС розгляне асоціацію з Україною 18 листопада».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів