До сепаратистів перебіг лише відсторонений ще вранці контр-адмірал (відео)

20:34 2 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: tsn.ua

Про це повідомила в неділю на прес-конференції заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Вікторія Сюмар.


Відео: turchynov

За її словами, окрім колишнього командувача Військово-морськими силами України Дениса Березовського (на фото - зліва), більше ніхто з українських військових не переходив у підпорядкування самопроголошеної кримської влади. Вікторія Сюмар заявила також:

«Є велика кількість дезінформації з боку російських ЗМІ про те, що українські військові складають зброю. Ми не можемо підтвердити жодного випадку переходу військових у підпорядкування самопроголошеної кримської влади, крім випадку адмірала Березовського.

Він в умовах блокади російськими військовими силами відмовився чинити опір і дійсно склав зброю. Офіцери Військово-морських сил України відмовилися виконувати накази Березовського.

Інформуючи про це в неділю, «РБК-Україна» додає, що 2 березня Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження відносно Березовського за статтею про державна зраду». Своєю чергою, прес-служба Міністерства оборони повідомляє в неділю:

«За нездатність організувати управління військами в екстремальних умовах, рішенням виконуючого обов’язки Міністра оборони України контр-адмірал Березовський Д.В. відсторонений від виконання обов’язків командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

З метою надання правової оцінки діям контр-адмірала Березовського Д.В., матеріали щодо його діяльності передано до органів прокуратури.

Виконуючим обов’язки командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України призначено контр-адмірала Гайдука Сергія Анатолійовича».

Тим часом нардеп від Свободи Юрій Сиротюк  заявив в ефірі Громадського телебачення, що Денис Березовський був відсторонений виконувачем обов’язків міністра оборони Ігорем Тенюхом від посади командувача Військово-морськими силами ще вранці 2 березня – за наказ українським військовим частинам у Криму не чинити опору військам РФ і скласти зброю у разі блокування в/ч та містечок. Дослівно ж Сиротюк повідомив:

«Щойно отримав інформацію від глави Міноборони Тенюха - інформація про те, що Березовський зрадив українську державу (як че почали масово поширювати російські ЗМІ) не відповідає дійсності. Ще сьогодні зранку (2 березня) він був відсторонений від займаної посади та обов»язків після одного дня перебування на посаді. 

На його місце був призначений виконувач обов'язків – контр-адмірал Гайдук Сергій Анатолійович, який і керує ВМС України».

За словами Сиротюк, відсторонено Березовського за те, що зранку 2 березня дав наказ командирам частин, які знаходяться у Криму у випадку їх блокади та ізоляції з боку російський військових «не чинити жодного опору та віддавати зброю, амуніцію та все інше росіянам». Нардеп додав: «Низка частин відмовилася це зробити, та повідомили про цей наказ особисто Тенюха, і він віддав наказ ще до обіду відсторонити Березовського».

Сиротюк також він зазначив, що «сьогодні ведеться жорстка інформаційна війна»: «Запевняю, жоден підрозділ, що знаходиться в Криму, жоден підрозділ ВМС не здався російським військам і не перейшов на бік нападника».

Своєю чергою, керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук повідомляє на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook» про Березовского: «Только что поступила информация, что россияне фактически использовали его семью в качестве заложников, и он принимал пророссийскую «присягу» под сильнейшим давлением. Это, конечно, не снимает с него вины. Но многое объясняет».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів