Державний секретар США схиляє керівництво України до «чеченського варіанту» врегулювання конфлікту

22:24 5 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: Reuters

Державний секретар США Джон Керрі заявив у четвер, що питання надання додаткових політичних і економічних повноважень Донбасу у складі України є умовою миру і повинно бути прийняте всіма сторонами.

Державний секретар США Джон Керрі заявив сьогодні, 5 лютого, в ході спільного брифінгу з Прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком:

«Україна не раз відзначала свою підтримку рішення парламенту про надання додаткових економічних та політичних повноважень Донецькій і Луганській областям. Це рішення все ще на порядку денному і може бути втілене в життя. Так само, як і рішення про проведення чесних і вільних виборів в регіонах. Ось що є умовою миру і повинно бути прийняте всіма сторонами. Як тільки українські сім'ї повернуться у свої домівки, питання санкцій щодо Росії буде негайно ослаблене».

Про це повідомляється в четвер на сайті інформаційної агенції УНІАН. А в зв’язку з цим пригадується повідомлення інтернет-видання «Європейська правда», опубліковане ним 3 лютого:

«Президент Росії Путін запропонував канцлеру Німеччини Ангелі Меркель «чеченський варіант» врегулювання конфлікту на сході України. Подібну пропозицію він висловив під час переговорів в австралійському Брісбені, – пише «Financial Times» з посиланням на власні джерела.

Як зазначається, Меркель прагнула почути від Путіна, чого він справді хоче, щоб таким чином досягти угоди для вирішення конфлікту. У відповідь президент РФ заявив, що Київ повинен впоратися з «повстанцями» так, як він розправився з сепаратистами в Чечні: купуючи їх за допомогою автономності та грошей.

Як повідомляють джерела видання, для Меркель така ідея була неприйнятною. Вже наступного дня канцлер Німеччини відкинула обережні висловлювання та говорила про те, що Росія може загрожувати не лише Україні, але й також Грузії чи Балканам.

За словами одного з російських чиновників, переговори в Брісбені також стали і певною точкою для російської сторони. «Путін і Меркель ніколи не могли терпіти один одного», – сказав він виданню.

«Звичайно, вони професіонали, тому вони робили приязний вигляд протягом тривалого часу. Але, здається, тепер все змінилося», – додав чиновник.

Нагадаємо, раніше Ангела Меркель та Барак Обама погодились щодо необхідності притягнення РФ до відповідальності за підтримку сепаратистів та з приводу фінансової допомоги Україні».

Ремарка «Щоденного Львова»: зі сьогоднішньої заяви державного секретаря США Джона Керрі щодо додаткових повноважень Донбасу випливає, що Захід все-таки схиляє керівництво України до «чеченського варіанту» врегулювання конфлікту на сході України.

Як інформував «Щоденний Львів», канцлер Німеччини й президент Франції пропонують вгамувати Путіна зреченням України від окупованих територій Донбасу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів