Битва за кордон між українськими силовиками й терористами тільки починається, – військовий експерт

23:45 2 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Radiosvoboda.org

На цьому наголошує керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор «Інформаційного Спротиву» Дмитро Тимчук за підсумками 2 липня.

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти військових експертів «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук розпочав у четвер коментувати на сайті «ІС» та на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook» підсумки 2 липня традиційно для нього – «з поганого:

1. В РНБО сьогодні повідомили: з початку антитерористичної операції в Україні загинули 200 військовослужбовців, 619 поранені. За даними Міноборони, в заручниках у терористів знаходяться 29 українських військовослужбовців. 

Гинуть і мирні жителі. У ДонОГА повідомили: за час дій терористів тільки в Донецькій області загинуло не менше 160 мирних громадян. 

Кров наших братів продовжує зрошувати нашу землю. Для Росії, яка розпалює цю бійню й традиційно невідчутно відноситься до загибелі своїх громадян, ця цифра, можливо, й не вражаюча. Але для України кожне життя військовослужбовця та мирного громадянина, забране цим конфліктом – велика трагедія. 

2. Сьогодні поблизу прикордонного пункту пропуску «Ізварине» на фугасі підірвалася БМП силовиків. Пізніше терористи обстріляли цей пункт пропуску з артилерії. 

Ці ситуації дуже показові. Так просто бойовики не дадуть відрізати їх від кордону з Росією. Вони прекрасно розуміють: обрив каналів постачання російських найманців і зброї – це кінець тероризму на Донбасі. 

За нашими даними, навіть тоді, коли прикордонники і армія відновлюють контроль кордони на території, де активні бойовики, ті одразу ж починають активно мінувати позиції наших силовиків. І проводити обстріли. Так що битва за кордон тільки починається. 

3.Вчора терористи з «ЛНР» захопили в полон журналістку Анастасію Станко та оператора ГромадськеТВ Іллю Безкоровайного. Це епізод війни за уми.

На думку проросійських бойовиків (як і їх господарів у Кремлі), російські пропагандисти зі ЗМІ, які незаконно проникають в Україну, можуть в тісній зв'язці з терористами бігати по Донбасу. А от представники громадського незаангажованого ЗМІ працювати тут не мають права. Жодного слова правди з Донбасу – головне гасло Кремля і його шавок. 

Сьогодні в РНБО повідомили, що Станко й Безкоровайний живі, йдуть переговори з їх звільнення. Дай Бог, хлопці скоро будуть на волі. І – низький їм уклін за їх чесну, небезпечну і таку потрібну роботу (Коли Тимчук писав це, він ще не знав, що Станко й Безкоровайного відпустили з полону. – «ЩЛ»).

З хорошого: 

1. Антитерористична операція – в активній фазі, й демонструє успішність. Зараз силовики показують те, чого ми так довго чекали від них. Нарешті. Тільки за вчорашній день було уражено 120 об'єктів терористів – після проведеної розвідки й впевненості, що на них немає мирних громадян. 

Непросто коментувати припущення у владних кабінетах, що можливе повторне перемир'я. Знаю, серед вас, мої друзі, вистачає й тих, хто не залишає надії на мирний діалог. Як і тих, хто впевнений: терористів потрібно безкомпромісно знешкоджувати та знищувати, й мирний діалог – собі дорожче. 

Скажу чесно: душею я – за другий варіант. Але розумом цілком допускаю, що перемир'я може мати місце. Але не як тоді, коли силовики не проводили активних дій, а терористи тим часом перетворили Донбас на криваву бійню й готувалися до подальшого протистояння. 

Перемир'я може бути тільки для того, щоб бойовики мали можливість скласти зброю. Інший варіант важко виправдати. 

2. Виграти війну можна, тільки перемагаючи по всіх фронтах. У тому числі на інформаційному, на якому Україна з першого дня агресії Росії абсолютно явно програвала. 

Ситуація не без проблем, але виправляється. Зміна спікера інформцентру РНБО на «справжнього полковника» Андрія Лисенка – лише один з кроків на цьому шляху.

У дію вступає ефективна схема інформування громадськості. При тому, що ми постійно говоримо: оскільки Україна – жертва агресії, то найкраща контрпропаганда для неї – оперативне надання об'єктивної інформації. Тільки так можна бити по потужній машині пропаганди Кремля. 

До слова, як на мене, прихід на сцену А.Лисенка – дуже вдалий хід. Знаю цього офіцера дуже давно, він довгі роки блискуче служив в прес-службі Міноборони, проходив службу в миротворчих контингентах. Охарактеризувати можна одним словом: професіонал. І те, що дії збройних формувань країни висвітлює й коментує людина в погонах – теж правильно. 

Ми, група «ІС», також міняємо формат роботи. Зараз відпрацьовуємо новий алгоритм взаємодії з держструктурами.

Як ми постійно говоримо, ми – не конкуренти державним механізмам, а громадська ініціатива, котра прагне допомогти своїй країні у важку для неї хвилину. Тому дублювати держструктури не будемо, а тільки працюватимемо на посилення там, де потрібна допомога. 

3. Інформаційно-аналітичний центр РНБО сьогодні повідомив: антиукраїнська риторика на федеральних телеканалах Росії й у державних інформагентствах після обрання Президента України помітно пом'якшала. 

Може, воно й так. Хоч про те, що РФ припиняє найпотужнішу інформвійну проти України, мова й близько не йде. Однак, у будь-якому разі, це позитив.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів