Британський міністр: Багатша Україна дасть користь Росії

08:15 19 вересня 2013 р.

Міністр у справах Європи МЗС Великої Британії Девід Лідінгтон вважає, що євроінтеграція України не може погіршити торговельні стосунки країни з Росією. Про це він сказав під час виступу в Київському інституті міжнародних відносин 18 вересня.

"Хочу нагадати, що Радянський Союз розпався. Україна вже багато років є незалежною державою й має право на власні рішення. Це право не належить урядам інших країн", - відповів Девід Лідінгтон, коли студенти попросили його прокоментувати тиск Москви на Київ.

Він сказав, що Велика Британія "дуже занепокоєна з приводу дій, які Росія вчинила щодо перекриття поставок товарів з України". Урядовець нагадав, що  Росія є членом СОТ й має працювати в рамках правил цієї організації.

"Не думаю, що інтеграція України з ЄС є грою з нульовою сумою – якщо Україна йде до ЄС, то Росія втрачає. Це не так", - сказав британський  міністр.

Він навів приклад країн Східної та Центральної Європи, які вступили в ЄС, проте їхні торговельні стосунки з Росією не припинилися. "Велика Британія також має торговельні стосунки з Росією. Багатша Україна піде тільки на користь Росії", - додав Лідінгтон.

Найяскравішим прикладом міністр вважає Польщу, яка, вступивши до Євросоюзу, значно збільшила свій ВВП, проте Росія все одно залишилася її важливим торговим партнером.

Нагадаємо, Європейський парламент 12 вересня схвалив резолюцію, в якій називає неприйнятними дії Росії щодо країн Східного партнерства і закликає Європейську комісію до конкретних дій на підтримку цих країн. Крім цього, висловлюється підтримка підписанню й парафуванню на Вільнюському саміті тих угод про асоціацію з країнами Східного партнерства, які будуть готові для цього.

Україна, Грузія і Молдова мають наміри підписати чи парафувати угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС на саміті Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді.

Російська влада неодноразово заявляла, що підписання Україною угоди з ЄС призведе до ускладнення її економічних відносин з Росією.

У серпні Росія тимчасово ввела до переліку "ризику" усіх імпортерів України, що фактично блокувало український експорт до РФ. У посольстві Росії в Україні заявили, що ситуація з українськими товарами на російській митниці була репетицією щодо посилення контролю у разі підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Аналітики брюссельського Центру європейської політики  вважають, що Росія зміцнить свій авторитет, пропонуючи сусідам такі ж угоди про вільну торгівлю, як і ЄС.

"Не можу до Вільнюсу казати, як вирішить британський парламент. ... Але більшість в нашому парламенті підтримує глибшу залученість України до ЄС. Ми завжди підтримували, всі партії у Вестмінстері підтримують розвиток Східного партнерства ЄС", - заявив міністр, відповідаючи на питання BBC Україна.

"Думаю, якщо уряд ухвалить рішення, то ми переконаємо парламент його затвердити", - додав пан Лідінгтон.

Під час  виступу в Київському інституті міжнародних відносин британський міністр відзначив прогрес Києва на шляху до асоціації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

bbc.co.uk/ukrainian/

 

новобудови Львів