«Бомба» від Олега Сенцова у Страсбурзі

07:16 27 листопада 2019 р.

Фото до новини

Український режисер Олег Сенцов під час отримання премії Сахарова у Європарламенті закликав ЄС не вірити президенту РФ Владіміру Путіну, тому що він і Росія обов'язково обмануть.

Олег Сенцов ніколи не міг собі уявити, що його ім'я ставитимуть в один ряд з такими відомими людьми, як Андрій Сахаров, Нельсон Мандела, Вацлав Гавел. "Це велика честь та велика відповідальність", - запевнив український режисер під час виступу в Європарламенті, де йому вручили премію Сахарова, присуджену 2018 року. Це вже друга церемонія. Рік тому в пленарній залі у Страсбурзі стояло порожнє крісло - Сенцова тоді ще утримували у російській колонії. Тепер, після обміну полоненими між Україною та РФ на початку вересня, Європарламент провів нову церемонію, у якій українець вже зміг взяти участь,  йдеться у репортажі DW.

"Зараз ведеться багато розмов щодо примирення з Росією, якихось переговорів. Я не вірю Путіну та закликаю вас не вірити йому. Росія та Путін неодмінно обмануть. Вони не хочуть миру на Донбасі, вони не хочуть миру Україні, вони хочуть бачити Україну на колінах", - сказав лауреат (повний виступ Олега Сенцова - у відео нижче). 

Ці слова пролунали на тлі очікувань від саміту "нормандської четвірки", запланованого на 9 грудня в Парижі, а також намірів президента Франції Еммануеля Макрона нормалізувати відносини з Росією. Тому всім політикам ЄС "кожного разу, коли хтось із вас буде думати про те, як протягнути руку дружби Путіну через наші голови" Сенцов порадив пам'ятати про кожного з 13 тисяч загиблих у війні на Донбасі, про українських політв'язнів, досі утримуваних у Росії, про кримських татар, яких можуть щохвилини арештувати в анексованому Криму, а також про українських солдатів, "які перебувають у окопах і ризикують життям за нашу та вашу свободу".

Церемонія тривала лише півгодини, і під час неї не було заплановано жодних запитань чи виступів євродепутатів. Тому комітети з закордонних справ і з розвитку, а також підкомітет з прав людини організували ввечері 25 листопада розмову зі Сенцовим. Саме ці комітети і відповідають за премію Сахарова. Коли Сенцов прийшов до зали, до нього вишикувалася невелика черга з євродепутатів, які хотіли з ним привітатися чи сфотографуватися. У підсумку засідання хвилин п'ять не могло розпочатися.

У виступах багато парламентарів хвалили хоробрість Сенцова. "Я справді захоплююся вами та поважаю вас не лише за сміливість, але і за витривалість. Ви перемогли. І тому ми дуже щасливі, що ви вільні. І вашим прикладом ви можете надихати людей боротися за свободу не лише в Україні чи Європі, але і в усьому світі, там, де є диктатури", - говорила латвійка Сандра Калнієте з фракції Європейської народної партії.

Утім, похвала не сильно зачепила українця. Він подякував євродепутатам за підтримку України в боротьбі проти агресії Росії, але нагадав, що цю боротьбу не завершено. "З моїм звільненням хеппі-енд не настав", - констатував Сенцов з огляду на численні невирішені проблеми російсько-українських відносин.  

Говорячи про Будапештський меморандум 1994 року, за яким Україна відмовилася від третього у світі арсеналу ядерної зброї, отримавши за це запевнення щодо її територіальної цілісності, Сенцов заявив: "Оскільки вони (Росія. - Ред.) забрали у нас Крим, хай повернуть нашу бомбу". Тоді як на багато заяв лауреата премії Сахарова євродепутати реагували жваво та часто аплодували, після цих слів у залі повисла важка тиша. Згодом Сенцову довелося не один раз пояснювати свої слова. В інтерв'ю DW він запевнив, що це не було "реальною пропозицією". "Це не заклик до повернення атомної зброї, це аргументація в переговорах - з чого все почалося та до чого треба повернутися", - наголосив колишній політв’язень.

Переговори у "нормандському" та "мінському" форматах він вважає глухим кутом, а можливість справжнього вирішення проблеми Донбасу та Криму він очікує тоді, коли Владімір Путін припинить бути президентом Росії. "І тоді й Україні, і Європі, і всьому світові треба бути готовим зайняти жорстку позицію щодо повернення цих територій", - переконаний він.

Олег Сенцов разом зі ще 34 українцями повернувся з російського ув’язнення 7 вересня цього року внаслідок обміну з Росією.

Із 1988 року Європарламент присуджує премію «За свободу думки» імені Сахарова особам і організаціям, які захищають права людини та основні свободи.

Нагадаємо, що 22 вересня в межах 26-го «Book Forum» у Львівській національній філармонії Олег Сенцов презентував свою книгу «Маркетер». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів