Бойовиків викликають повістками тероризувати схід України російські військкомати

00:54 26 червня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Inforesist.org

Зокрема одну з них отримав ветеран головного розвідуправління генштабу ЗС РФ Олег Рудіков, який відмовися їхати на Донбас і повідомив про це ЗМІ.

Журналіст Максим Бутченко розповів у публікації «Російських найманців для Донбасу відбирають прямо через військкомати», розміщеній у середу на сайті «Нового времени»:

«Російських найманців вербують для участі в операції на Донбасі прямо через військкомати.  Про це розповів російським ЗМІ житель російського Таганрога (Ростовська область) Олег Рудіков, ветеран Головного розвідуправління РФ і колишній афганець, який наприкінці квітня отримав повістку з вимогою з'явитися на повірку.

Якраз тоді в сусідніх із Ростовською Донецькій і Луганській областях України починалися заворушення. У військкоматі йому запропонували вирушити в зону бойових дій, щоб «використовувати ті навички, які були придбані в російській армії». 

Ветеран ГРУ від пропозиції відмовився. Цю інформацію Рудиків підтвердив «НВ», проте повідомити додаткові подробиці відмовився, пославшись на те, що після публікації в російській пресі у нього й так почалися проблеми. 

Військкомати не вербують людей – вони лише уточнюють ступінь їх готовності. А далі потенційних найманців обдзвонюють обізнані вербувальники, які і запрошують їх пройти більш детальне співбесіду. 

Безпосередньо набір проходить через різні союзи ветеранів, Євразійський союз молоді або просто соціальні мережі. За даними СБУ, основні центри вербування в Росії знаходяться в Москві й Ростові-на-Дону. 

Такими ж даними про вербування має своєму розпорядженні й Дмитро Тимчук, керівник Центру військово-політичних досліджень: його джерела вперше повідомили йому, що російські військкомати викликають військовослужбовців запасу, які служили в частинах спецназу й мають досвід бойових дій, та пропонують вирушити воювати в Україну, ще наприкінці квітня. До кінця весни число таких найманців, перекинутих в Україну, становило 300-350 чоловік, стверджує Тимчук. Їх вистачило, щоб почати збройне протистояння на Донбасі. 

На сьогодні число перекинутих на Донбас підготовлених російських солдатів, які пройшли службу в гарячих точках, за оцінками СБУ, досягає 3 тис. Близько 1 тис. з них – чеченці та інші вихідці з Кавказу.

Зазвичай, це колишні військові,які  не знайшли собі застосування на батьківщині.  Кремль участі своїх громадян у бойових діях в Україні не визнає. 

Про те, як російські найманці потрапляють в Україну і хто стоїть за фінансуванням бойовиків в Донбасі, читайте в № 7 журналу НВ, який побачить світ у п'ятницю 27 червня». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів