Азаров їздить до Медведєва для ревізії рішення про євроінтеграцію?

09:05 15 жовтня 2013 р.

Фото до новини

Прем’єр-міністр України переконаний, що сьогоднішні переговори з його російським колегою активізують двосторонні відносини.

Про це він, як інформує сьогодні, 15 жовтня, Радіо Свобода заявив у Калузі, де перебуває з дводенним робочим візитом. Очікується, що керманичі урядів України та Росії підпишуть низку документів, які стосуватимуться співпраці у космічній промисловості та авіації. Експерти також прогнозують, що за зачиненими дверима російська сторона може зробити Україні нові пропозиції в обмін на відмову від євроінтеграції. 

Десяте засідання Комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії відбувається в російській Калузі. Микола Азаров, прибувши до Росії, оптимістично заявив, що налаштований на «плідну розмову з усіх напрямків співпраці з Росією». Поміж іншого запланована його зустріч віч-на-віч з Дмитром Медведєвим. Сторони планують підписати дві «дорожні карти» про співпрацю у космічній промисловості та авіації.

Поїздка Миколи Азарова до Калуги відбувається на тлі скорочення товарообігу між двома країнами, порівняно з 2012 роком, на 20 %, про що повідомляла прес-служба українського прем’єра. Супроводжує візит голови уряду України до Росії також інформаційна війна навколо підписання угоди про асоціацію та тягар невирішеного питання Юлії Тимошенко.

Важливо, щоб Росія не відновила спроб ревізії рішень України – Кінах

Народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах повідомив Радіо Свобода, що на порядку денному зустрічі двох прем’єрів у Калузі – чимало важливих питань. Вони мають підготувати обидві країни то тієї нової реальності, яка настане у разі підписання угоди про асоціацію з ЄС, відзначає Кінах. За його словами, ідеться про ухвалення технічних регламентів для міжнародної торгівлі, які відповідають нормам СОТ, вирішення питання сертифікатів походження товарів, попередження реекспорту товарів з ЄС до Російської Федерації через територію України, якої страшиться Кремль. Водночас, представник Партії регіонів радить не очікувати, що ці питання будуть вирішені до Вільнюського саміту.

«Безумовно, дуже важливо не займатися в ході цих переговорів ревізією того рішення, яке вже ухвалене в Україні, щодо підписання угоди про асоціацію і вільну торгівлю з ЄС, а навпаки, шукати аргументи, зокрема технічно-економічні, які доведуть, що інтеграція України до Європейського Союзу абсолютно не суперечить створенню сприятливих умов для співпраці України як з Росією, так і з Митним союзом у цілому», – заявив Анатолій Кінах.

Депутат від «Батьківщини» Анатолій Гриценко у коментарі Радіо Свобода назвав, які «цукерки» російська делегація може запропонувати Україні під час перемовин з тим, аби перетягнути офіційний Київ на свій бік. Це може бути знижка на газ та нафту, торговельна співпраця, реалізація спільних проектів, кредити для порятунку українського держбюджету та гарантії особистої безпеки для президента Віктора Януковича.

«Я думаю, що тут є невеличкий публічний айсберг, те, що ми почуємо в повідомленнях – ритуальні запевнення, які завжди звучали. І дуже несерйозний підводний фрагмент, коли через Азарова будуть передавати Україні меседжі і з категорії тиску, і з категорії цукерок», – вважає опозиціонер.

Азарову комфортніше з Кремлем, ніж із ЄС, але він тримає лінію Януковича – експерт

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков прогнозує, що принаймні у найближчі два-три роки відносини між Україною та Росією залишатимуться напруженими. Водночас, візит Миколи Азарова важливий для підтримки діалогу на міждержавному рівні.

«Росія буде діяти дуже активно, щоб таки змінити євроінтеграційний курс України. Вочевидь, потрібно очікувати подальшого тиску Росії, і треба готуватися до того, що відносини наші будуть доволі складними», – зауважує експерт Центру Разумкова.

Політолог Олексій Гарань погоджується, що до Вільнюського саміту Росія ще спробує використати як жорстокі форми тиску на Україну, так і спроби вмовляння за допомогою обіцянок. З іншого боку, за словами експерта, після численних заяв Віктора Януковича щодо вибору Україною асоціації з ЄС, важко уявити собі, що той може змінити курс на протилежний.

«Азаров буде просто виконувати вказівки, які йому дає Янукович. Очевидно, що чинний прем’єр-міністр не є проєвропейським, що йому комфортніше було працювати з Кремлем, але він буде дотримуватися тієї лінії, яку визначив Янукович», – зауважує Олексій Гарань.

Найважливіше наразі те, що діалог між Україною та Росією триває, переконує Анатолій Кінах. А спроби Москви вирішувати проблеми, що накопичилися, за допомогою політичного та економічного тиску, за його словами, лише зміцнюватимуть стратегічні позиції України. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів