Англійська набула статусу мови міжнародного спілкування в Україні

08:30 27 червня 2024 р.

Фото до новини

Президент України Володимир Зеленський підписав у середу, 26 червня, ухвалений раніше Верховною Радою закон "Про застосування англійської мови в Україні".

За повідомленням DW, пише DailyLviv.com, це випливає з картки відповідного законопроєкту на сайті парламенту.

Закон закріплює статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Він визначає категорії посад, кандидати на які зобов'язані володіти англійською, а також унормовує особливості застосування англійської в роботі органів державної влади, місцевого самоврядування, в галузях освіти, культури, транспорту, охорони здоров'я.

Сам законопроєкт Зеленський вніс у Раду в червні 2023 року, однак тоді документ містив суперечливий пункт щодо показу англомовних фільмів у кінотеатрах мовою оригіналу. 4 червня цього року народні депутати схвалили закон у другому читанні - без цієї норми.

Нагадаємо, що рік тому уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розкритикував законопроєкт Президента України Володимира Зеленського щодо статусу англійської мови. 

"Спроби застосувати в Україні режим двомовності - неконституційні. В рішенні Конституційного суду України від 14 липня 2021 року наголошується, що жоден громадянин України не зобов'язаний володіти іншою мовою, ніж державна. Також зазначається, що будь-яка загроза національній мові означає загрозу національній безпеці", - йшлося в повідомленні на сайті мовного омбудсмена.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів