Активна фаза антитерористичної операції дійшла нарешті й до Луганщини

09:24 23 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: AFP

Наразі під контролем сепаратистів залишається південь області та її адміністративний осередок.

Журналіст «Радіо Свобода» Андрій Кузнецов повідомляє сьогодні, 23 травня, в публікації «Активна фаза АТО дійшла і до Луганщини»:

«Антитерористична операція нарешті перейшла в активну фазу в Луганській області. Бої між проурядовими силами і бойовиками розгорнулися в районі промислових міст Рубіжне і Лисичанськ.

У багатьох містах Луганщини почалася паніка. Люди почали запасатися продуктами харчування. Керівники так званої «Луганської народної республіки» оголосили військовий стан і просять Путіна ввести «миротворчі війська». Сьогодні ж Луганська облрада планує зібратися на позачергову сесію.

Відомо, що бої між українськими силовиками та бойовиками відбуваються у районі промислових міст Рубіжне – Лисичанськ. Міста розташовані по різні береги Сіверського Дінця.

Бійці української армії та Нацгвардії намагалися прорватися у Лисичанськ. Бойовик підірвали пішохідний міст. Бої розгорнулися біля іншого мосту.

За неофіційною інформацією, військовим протидіє угруповання під командою одного із лідерів луганських сепаратистів Олексія Мозгового, якому допомагають російські козаки. Можливо, саме цей факт змусив українські підрозділи рухатися в бік Лисичанська, щоб знищити небезпечних бойовиків. 

Про кількість загиблих та поранених надходять дуже скупі повідомлення. Офіційна інформація від директора департаменту охорони здоров’я Павла Малиша: в місцевих лікарнях – шість поранених.

Але уточнити цю інформацію, як пояснив Павло Малиш, неможливо, через активні бойові дії. Раніше офіційно повідомлялося про одного загиблого українського військовослужбовця. Місцеві жителі розповідають про значно більші втрати з обох боків.

За непідтвердженими даними, під обстріл потрапив один з депутатів Луганської облради, який нібито виступив парламентарем. Чоловік живий, він перебував у шоковому стані.

Очевидно, що про цей випадок сьогодні говоритимуть і на сесії облради. Голова облради Валерій Голенко напередодні виступив із заявою припинити військові дії на Луганщині.

Самі сепаратисти заявляли, що Луганська облрада на території ЛНР вже фактично нічого не вирішує. Лідер ЛРН Валерій Болотов оголосив про введення військового стану, що це означає він чітко пояснити не зміг.

Учергове оголошено про добровільну мобілізацію. Також Болотов звернувся по допомогу до президента Росії Володимира Путіна. Він закликав його ввести війська на територію Луганщини.

У містах паніка

Раніше таких боїв на Луганщині не було. Інформація про активну фазу антитерористичної операції викликала паніку, люди побігли в магазини скуповувати продукти харчування.

У супермаркетах утворилися черги. Занепокоєні такими подіями люди, почали знімати гроші у банкоматах. Панічні настрої спостерігалися у Лисичанську, Рубіжному, Сєвєродонецьку, Стаханові».

Жителі Лисичанська почали запасатися водою через інформацію про можливе відключення водопостачання. Рух автотранспорту у місті ускладнений через повалені дерева, які зрізали повстанці.

Серед жителів обласного центру ширилися чутки, що під Луганськом висадились американські та німецькі солдати. Говорили про можливі проблеми з громадським транспортом.

Із перебоями працював мобільний зв'язок. У четвер на багатьох підприємствах людей раніше відпустили додому. Лідерам самопроголошеної ЛНР довелося виступи зі зверненням, щоб луганці зберігали спокій і не панікували. 

Вибори в умовах війни 

Усім вже зрозуміло, що вибори на Луганщині можливі там, де перебуватимуть українські військові підрозділи. Наступ біля Лисичанська оглядачі пов’язують з намаганням влади контролювати якомога більше території і провести на ній президентські вибори.

Наразі під контролем сепаратистів залишається південь Луганщини, в тому числі і обласний центр. За даними громадської організації Комітет виборців України, працювати можуть лише три із дванадцяти окружних комісій. Втім, експерти заявляють, якщо територія області буде звільна від бойовиків, вибори можна організувати у найкоротші терміни, закривши очі на якісь технічні недоліки. 

У тому ж Сєверодонецьку голосування провести цілком реально, за умови відсутності спротиву з боку сепаратистів, повідомив голова КВУ на Луганщині Олексій Свєтіков. Дехто з жителів навіть отримав традиційні запрошення на вибори.  

Значно складніша ситуація у Луганську: комісії не працюють, дільниці не готові приймати виборців».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів