Агітація в соцмережах не врегульована, – політолог

22:21 5 липня 2018 р.

На фото: Микола Бучин

На фото: Микола Бучин
Фото: Львівський прес-клуб

Соціальні мережі політичні партії використовують як форму, але за зміст своїх публікацій відповідають політичні еліти. Тому вони повинні брати на себе відповідальність не тільки за зміст публікацій, а й за ті наслідки, які будуть пізніше.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 5 липня,  під час засідання на тему: «Найпопулярніші маніпулятивні технології на виборах 2019: хто, проти кого і як?», що відбулося у Львівському прес-клубі, повідомив аналітик моніторингово-аналітичної групи «Цифра» Назар Бойко. 

- У 2008 та 2012 році, коли в США балотувався Барак Обама, всі співали хвалебні оди соціальним мережам, оскільки це був прямий спосіб комунікації з виборцями. У 2012 році Обама зібрав дуже багато, так званих, «малих коштів» через соціальні мережі. У 2016 році в США заявляють: «Соціальні мережі – це велике зло, це потрібно якось обмежувати». Фейсбук приймає політики стосовно fake news. Чому так відбулося? Тому що фейсбук змінився? Та ні. Соціальні мережі змінилися? Ні. Просто вони почали по іншому використовуватися. Меседжі реалізовував Трамп у 2016 році, напередодні виборів: расові питання та протистояння між республіканцями та демократами. Всі ці речі йшли до партійної популяризації. Тобто форма подання через соцмережі може використовуватися дуже по-різному. Тут можна провести паралель з Україною. В Україні рівень політичної популяризації досить високий. Треба осмислювати, як ця популяризація виллється у соціальні мережі, і до чого вона може призвести. У США політична популяризація сягнула такого рівня, який не спостерігався за останні 50 років. Вимірюють вони це просто. Упродовж останніх 70 чи 80 років опитують населення. Ставлять запитання: «Чи погодилися б ви, щоби ваша дитина одружилася з представником іншої політичної партії?». Якщо років 30-40 тому негативна відповідь становила від одного до десяти відсотків, то зараз, стосовно республіканців, це – більше 50 відсотків, - пояснює він. 

На думку доктора політичних наук, доцента НУ «Львівська політехніка» Миколи Бучина, агітація в соцмережах є найбільшою проблемою, тому що вона не є врегульованою та й регулювати її важко. 

- Якщо в ЗМІ ми чітко можемо простежити, хто виготовив та проплатив рекламу, то контроль в мережі інтернет набагато складніший,- вважає він. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів