Аеропорт Донецька штурмують спецпризначенці Росії, убік України суне військова техніка, – РНБОУ (відео)

13:45 1 грудня 2014 р.

Ситуація в зоні бойових дій станом на 1 грудня

Ситуація в зоні бойових дій станом на 1 грудня
Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України

У сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони повідомляється також, що ситуація на Донбасі «характеризується збільшенням інтенсивності обстрілів та атак ворога при одночасному зменшенні їх кількості».


Відео: «Ukraine Crisis Media Center»

У сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони повідомляється:

«Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю німецькій телерадіокомпанії ARD наголосив, що в питаннях розвитку країни і визначення її зовнішньополітичного курсу він не дозволить нікому ззовні тиснути і в першу чергу буде дослухатися до думки українського народу. За словами Петра Порошенка, Україна виконала всі свої зобов’язання, передбачені Мінським протоколом, і робить все, щоб не залишити в біді мешканців Донбасу.

Петро Порошенко зауважив, що на сьогоднішній день усі міжнародні місії, включаючи місію моніторингового спостереження ОБСЄ, офіційно підтверджують, що порушниками домовленостей є терористи, які обстрілюють мирні квартали, міжнародних спостерігачів, не дозволяють мирному процесу повернутися на Донбас. Президент України висловив переконання, що Україна готова брати участь в побудові нової системи безпеки.

«Вона буде спрямована не проти когось, в тому числі Росії, а на те, щоб захистити свою територію, зробити абсолютно неприпустимими порушення кордонів та агресію, мати ефективні механізми для збереження миру», – наголосив Глава держави.

Ситуація в зоні АТО

Ситуація характеризується збільшенням інтенсивності обстрілів та атак ворога при одночасному зменшенні їх кількості. На автошляхах Ростовської області РФ спостерігається зростання активності руху російської військової техніки без розпізнавальних знаків у напрямі українського кордону. Крім цього, спостерігається перекидання військ військово-транспортними літаками до м. Таганрог Ростовської обл.

В черговий раз зафіксовано тенденцію до активізації бойових дій відразу після прибуття чергового «гуманітарного конвою» з Росії. Це найбільш помітно за фактами використання важкої артилерії.

Такі дані оприлюднив сьогодні на брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко. За його словами, найзапекліші бої точилися за Донецький аеропорт.

Тут уже третій день поспіль  бойовики здійснюють безрезультатні спроби штурму цього стратегічного об’єкту. За оперативними даними, у штурмі аеропорту безпосередню участь беруть російські спецпризначенці, але це не допомагає противнику. Ворог несе серйозні втрати, аеропорт залишається під контролем наших військових.

Також під Донецьком з артилерії, мінометів неодноразово обстрілювалися позиції сил АТО під н.п. Опитне, Піски, Георгіївка, Максимільянівка, Авдіївка. Під Авдіївкою та Опитним наша артилерія спрацювала на випередження і ворог був змушений відступити. 

Із реактивних установок «Град» та мінометів двічі обстріляні наші опорні пункти біля с.Тоненьке. Посилилися обстріли бойовиків і на Луганському напрямку.

Тут по нашим позиціям біля н.п. Станиця Луганська, Артема, Макарове, Геївка, Щастя вогонь вівся з артилерії та мінометів. У районі с. Нижньотепле Станично-Луганського району терористи двічі завдали ударів із «Градів».

На Бахмутівській трасі терористи після трьох обстрілів з реактивних установок «Град» спробували атакувати наші позиції біля села Сокільники. Атаку відбито.

Також із «Градів» були обстріляні позиції поблизу с. Кримське. З мінометів та стрілецької зброї бойовиками обстріляно опорні пункти біля селища Донецький та Трьохізбенка.

На Дебальцевському напрямку позиції сил АТО були обстріляні з гранатометів та стрілецької зброї поблизу сіл Нікішине, Малоорлівкка та Дебальцеве. На Маріупольському напрямку з «Градів» бойовики обстріляли наші позиції біля с. Старогнатівка.

З артилерії та мінометів обстріляні опорні пункти та блокпости сил АТО поблизу сіл Новоласпа, Миколаївка, Богданівка, Павлопіль. У 14 км від порту Бердянськ прикордонники зафіксували проліт 1 безпілотника. Ситуація в Маріуполі залишається спокійною.

За минулу добу загинуло 3 наших військових. 14 отримали поранення.

Учора на полігоні Національної гвардії під Києвом завершився тест-драйв нового броньовика від українського виробника – НВО «Практика». Робоча назва бронеавтомобіля КOZAK 2014.

Після завершення тест-драйву, новий броньований транспортний засіб обстріляли з кількох видів зброї з відстані у півсотні метрів. Техніка обстріл витримала.

Попередньо, за участю офіцерів та бійців, які були на передовій, був складений перелік зауважень і доповнень до останнього прототипу. Випробування останньої версії прототипу відбулося перед початком серійного випуску цього автомобіля. 

Звертаємо увагу журналістів, що з відсьогодні  запроваджено нові правила роботи журналістів в зоні АТО. Пересування у небезпечній зоні відбуватиметься лише у супроводі військових – офіцерів прес-служби.

Першим кроком залишилося отримання акредитації в СБ України. Безпосередньо в зоні АТО організацією роботи з журналістами займається зведений Прес-центр АТО. Для початку роботи журналістам необхідно надіслати на почтуato14@ukr.net заявку із зазначенням: списку групи, номеру та марки автомобіля, контактних телефонів самого журналіста та його редактора.

За минулий тиждень виїзні бригади підприємств-учасників Державного концерну «Укроборонпром» відремонтували 13 одиниць бронетехніки, серед якої 7 БТРів (-70, -3 та -4) та 2 автомобілі. Також власними потужностями Концерн відновив основні бойові танки  Т-64 у кількості 4 одиниць. Наразі уся відновлена техніка відвантажується до зони АТО.

Два підприємства концерну отримали замовлення на ремонт авіаційної техніки. Зокрема, Державне підприємство «Конотопський авіаремонтний завод «Авіакон» дообладнає вертоліт Мі-24П під використання приладів нічного бачення.

Станом на 1 грудня в рамках акції «Підтримай Українську армію» на рахунки Міністерства оборони України в якості допомоги Збройним Силам України від юридичних і фізичних осіб надійшло 151,722 мільйона гривень. Із цієї суми139,762 мільйона гривень – грошові перекази на матеріально-технічне, решта – на медичне забезпечення Збройних Сил України.

За допомогою дзвінків на єдиний мобільний номер «565» на підтримку Української армії перераховано 36,908 мільйона гривень (усі – на матеріально-технічне забезпечення ЗС України). Крім того, на рахунки Міноборони надійшло іноземної валюти в гривневому еквіваленті на 3 млн. 166,5 тисячі гривень.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

За оперативними даними, все більше новоприбулих до Донбасу російських найманців відмовляється воювати з українською армією. Левова частка тих, хто зараз прибуває на Донбас з Росії, мають на меті лише швидке збагачення за рахунок грабунку.

Ні за яку ідею ці люди воювати не збираються. Через відмови брати участь у бойових діях спостерігається збільшення випадків внутрішніх конфліктів між бандформуваннями та так званим керівництвом самопроголошених «ЛНР» та «ДНР».

Згідно з оперативною інформацією за добу кількість тимчасово переміщених осіб з району проведення АТО до інших регіонів склала близько 2 тис. Загалом з районів проведення АТО переселено понад 480,6 тис. осіб, у тому числі близько 124 тис. дітей, близько 105 тис. інвалідів та осіб похилого віку.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та знешкодили 205 одиниць боєприпасів, з них: 34 артилерійських снаряди, 15 бойових гранат та мін, 156 інших вибухонебезпечних предметів. Загалом обстежено 2 га територій. Обстежено понад 1560 га територій, виявлено та знешкоджено понад 29 тисяч одиниць боєприпасів.

Міжнародна підтримка

Депутат Демократичної партії в Європарламенті Джанні Піттелла заявив, що в разі якщо Росія не буде виконувати домовленості, досягнуті у Мінську, Європарламент буде змушений переглянути санкції і піти на інші, більш рішучі кроки.

«Я не можу виключити жодного варіанту рішення цього питання, тому що якщо Росія не буде себе поводити адекватно в повній мірі згідно з досягнутими домовленостями, нам буде потрібно переглядати санкції і прийматі інші, більш рішучі кроки», – додав Піттелла.

Комісар Єврокомісії з питань європейської політики сусідства і переговорів Йоханнес Ган заявив, що санкції, накладені Євросоюзом щодо РФ, діють правильно. За його словами, економічна ситуація в Росії підтверджує, що санкції виявилися ефективним механізмом.

«Я бачу, що санкції діють, тому що економічна ситуація в Росії погіршується. Це відбувається не тільки через зниження цін на нафту. Подивіться на падіння рубля, відтік інвестицій, прискорення інфляції, дефіцит певних товарів і продуктів харчування. Це дуже помітно, наприклад, у Москві. У якийсь момент це викличе правильну реакцію»,- заявив він».

Про це повідомляється в понеділок на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів