Адмінресурс не є правопорушенням, бо не прописаний в законах, – аналітик

20:19 13 липня 2018 р.

Фото до новини


Фото: Львівський прес-клуб

Адмінресурс – не є правопорушенням. Це – політологічне поняття. Про це сьогодні, 13 липня, під час засідання Громадського прес-центру «Вибори-2019», яке відбулося у Львівському прес-клубі, повідомив аналітик ГМ «Опора» Тарас Радь.


Відео: Львівський прес-клуб

- В українському законодавстві немає ані формулювання «адмінресурс», ані змісту і обсягу цієї проблеми. Хоча ми про це дуже часто говоримо. І в процесі наших спостережень за виборчим процесом та у наших звітах періодично з’являються певні згадки про використання суб’єктами виборчого процесу адмінресурсу або того, що має ознаки адмінресурсу. Бо його не так легко ідентифікувати та класифікувати, - говорить він. 

Так, до прикладу, можна вважати проявом адмінресурсу ситуацію, коли дотичний до влади депутат використовує державні кошти для вирішення проблеми свого округу. 

- Ми  провели дослідження використання державних субвенцій за 2016 та 2017 роки та з’ясували, що бюджетні програми депутатів-мажоритарників є невипадковими. І дуже часто вони переслідують іншу мету, ніж задекларовано в бюджетній програмі. Можна простежити певні диспропорції надання цих коштів, - зазначає він. 

За словами Тараса Радя, поняття адмінресурсу не врегульовано в багатьох законодавствах світу. Але політологи вже навчилися його виявляти. 

- Адмінресурс завжди пов'язаний з трьома компонентами: доступ до влади,  відсутність рівного доступу до публічних ресурсів та влив влади на виборчий процес, - перелічує ознаки адмінресурсу експерт.  

Він також зазначає, що адмінресурсом можуть зловживати як провладні партії, так і партії, які мають більшість у будь-якій раді – міській, районній чи, навіть, селищній. 

- Не треба вважати, що адмінресурс є прерогативою парії влади. Якщо політична партія має більшість в якомусь місцевому органі самоврядування, вона так само має можливості використання адмінресурсу, - пояснює він. 

Аналітик ГМ «Опора»  наголосив, що дуже часто в адмінресурсі використовують підлеглих, яких змушують голосувати так, як потрібно комусь. Також їх можуть використовувати для прихованих агітацій. Ще один підвид адмінресурсу – надання одним партіям приміщення для агітації і відмова іншим.

- У багатьох країнах закон не забороняє використовувати адмінресурс. Але вимагає, щоби ці ресурси були доступними однаково для всіх, - зазначив Тарас Радь. 

Що стосується України, то законодавець, тобто влада, не бачить у використанні адмінресурсу жодної проблеми. Тому і не буде врегульовувати його законодавчо.

- Його використовували завжди, починаючи з 1991 року. І немає значення, яка партія була при владі. Зміниться ця, прийде нова. І в мене немає сумнівів, що вона також буде використовувати свою владу у передвиборчих цілях, - пророкує аналітик ГМ «Опора».

Соціолог Володимир Подгорнов вважає, що використання адмінресурсу схвалює суспільство. 

- Суспільство не знає як ставитися до того, що якийсь кандидат в депутати обіцяє виборцям лобіювати інтереси цього округу або що депутат-мажоритарник лобіює їх і успішно. Зараз фраза «адмінресурс» використовується як спосіб очорнити конкурента. Його звинувачують у роздаванні гречки, ремонті доріг чи шкіл та кажуть, що він купує голоси виборців, - вважає він. 

Також соціолог зазначив, що партійний чиновник – це загроза демократії та свободі слова в Україні. 

- Він, як військовий, повинен бути поза будь-якою партією, тому що він виконує чіткі функції. Уявіть собі ситуацію, коли сантехнік відмовить вам у ремонті труби, тому що ви належите до певної партії, чи лікаря, який не буде лікувати, тому що в нього інші політичні погляди, - говорить Володимир Подгорнов і доводить ситуацію до абсурду. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів