«7 листопада став у «справі Тимошенко» чи не найдраматичнішим днем», – «ПіК»

23:59 7 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: dw.de

«Часу ж для владнання проблеми лишилося обмаль».

Київський інтернет-журнал «ПіК» («Політика і Культура») відреагував сьогодні, 7 листопада, на події у Верховній Раді публікацією Юрій Зущика «Кнопкодави чекають команди: Янукович вирішує, як голосуватимуть по Тимошенко»:

«Сьоме листопада став у «справі Тимошенко» чи не найдраматичнішим днем. Опівдні Кокс з Квасневським ще перемовлялися з Януковичем про долю екс-прем’єрки. Депутати в Раді пішли на перерву до 16:00, очікувалося, що законопроект про лікування засуджених приймуть в першому читанні на вечірньому засіданні.

Або ж не приймуть, як вважає більшість опитаних ПіКом парламентарів. Часу ж для владнання проблеми лишилося обмаль.

18-19 листопада в ЄС прийматимуть рішення чи підписувати угоду з Україною, Вільнюс буде вже потім. Тож Раді треба прийняти «закон Тимошенко» до цього терміну.

Щоб не потрапити в цейтнот, Регіони готові працювати в пленарному режимі наступний четвер чи навіть на вихідні. Але за умови, що для доопрацювання законопроекту про лікування треба створити робочу групу, куди увійдуть представники провладної фракції та опозиції.

Остання бачить в цьому затягування часу, щоб депутати не встигли прийняти законопроект і президент звинуватив би Раду в провалі виконання умови ЄС. Проте в будь-якому випадку, без голосів регіоналів рішення по Тимошенко не пройде, тож у фракції ПР всі козирі на руках.

Позатим, як стало відомо ПіКу від джерела з Батьківщини, Банкова дала Тимошенко зрозуміти, що Янукович може дати команду не приймати жодного рішення. Тобто ув’язнена може взагалі не виїхати закордон. Джерело стверджує, що Тимошенко почала вагатися. 

Депутат з Батьківщини Володимир Яворівський опосередковано підтвердив це в розмові з журналістом ПіКу. «Юлії Володимирівні може це подобатися чи ні, але може статися найстрашніше, що вона залишиться взагалі у в’язниці і угоди з ЄС не буде, – сказав він. -З іншого боку, може, вступ опозиції в робочу групу це пошук здорового глузду. Якщо група виробить виважений законопроект, що в цьому поганого»?

Таким чином, вочевидь як мінімум не всі в Батьківщині дотримуються жорсткої позиції добиватися лише лікування зі зміною Тимошенко статусу засудженої. Проте, як підкреслюють депутати, Верховна Рада тут грає роль пасивного гравця – питання вирішує трикутник «президент, Тимошенко і місія Кокса-Квасневського». І справа тут не в законності, а в політичній доцільності, тобто чи домовляться між собою сторони».

Як повідомляв «Щоденний Львів», «питання Тимошенко» немає в порядку денному ВР, а «регіонали» заперечують, що Янукович велів його вирішувати, один із них повідомив виданню «КоммерсантЪ-Украина»: «Нічого по Тимошенко прийнято не буде! Ми блефували рік – і все!», а в Адміністрації Президента допускають зрив домовленостей з ЄС.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів