39 кандидатів у президенти – фінальний список, – ч. 2

13:40 8 березня 2019 р.

Фото до новини

У ніч на 8 березня ЦВК сформувала кінцевий список кандидатів у президенти. Після того, як п'ять зареєстрованих претендентів вирішили зняти свої кандидатури, всього у виборчих бюлетенях буде 39 кандидатів.

BBC News Україна зібрала інформацію про всіх них. Кандидати розташовані в алфавітному порядку. Закінчення. 

Юлія Тимошенко, 58 років, лідер партії "Батьківщина". Центрвиборчком зареєстрував Юлії Тимошенко як висуванця її партії. Юлія Тимошенко народилася у Дніпропетровську. Там же у 1984 закінчила університет за спеціальністю інженер-економіст. У 1990-х займалася бізнесом, пов'язаним із енергоресурсами, в 1995 очолила компанію "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ). У 1997 Тимошенко вперше обралася народним депутатом, у 1999 році створила всеукраїнське об'єднання "Батьківщина". На початку 2000-х Тимошенко бере активну участь в акціях протесту "Україна без Кучми". У 2004 році відмовляється боротися за пост президента на користь Віктора Ющенка. Після Помаранчевої революції очолила перший "післяреволюційний" уряд, але затрималася у ньому недовго - вже за кілька місяців Ющенко відправив Тимошенко у відставку і назвав її призначення своєю "найбільшою помилкою". На парламентських виборах у 2006-му БЮТ здобуває 22% голосів, але все одно опиняється в опозиції. Після позачергових виборів 2007 року Тимошенко знову стає прем'єр-міністром. На президентських виборах 2010 року Тимошенко поступається Віктору Януковичу. Незабаром проти неї відкривають низку кримінальних справ за "зловживання на посаді": від закупівлі авто для сільської медицини до підписання газових угод із Росією. У серпні 2011 її арештовують, а у жовтні засуджують до семи років в'язниці. На волю Тимошенко вийшла 22 лютого 2014 року, після втечі Віктора Януковича з України. На президентських виборах 2014 року вона набрала 12,84% голосів.

Юрій Тимошенко, 57 років, депутат парламенту. ЦВК зареєструвала його як самовисуванця. Юрій Тимошенко народився у селищі Дивне, що в Ставропольському краї (Росія). Закінчив Івано-Франківське кооперативне професійно-технічне училище за спеціальністю продавець-консультант. З 1980-х по 2013 рік працював у численних колгоспах і підприємствах, де був експедитором, маляром-висотником, водієм. У травні 2014 став гвардійцем Першого батальйону оперативного призначення імені генерала Кульчицького Національної гвардії. Тимошенко обрався до парламенту від партії "Народний фронт". У січні 2019 - після того, як він заявив про намір балотуватися в президенти, - його виключили з фракції. У соцмережах припускають, що Тимошенко є технічним кандидатом, адже його прізвище та ініціали - Тимошенко Ю.В. - збігаються з ініціалами лідерки ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко.

Ігор Шевченко, 48 років, юрист, екс-міністр екології. Йде на вибори як самовисуванець. Народився у Кіровоградській області, закінчив Київський інститут міжнародних відносин. Працював у кількох юридичних фірмах, а до 2007 року був засновником і керівником юридичної компанії "Шевченко, Дідковський і Партнери", потім продав свою частку у фірмі і займався громадською і благодійною діяльністю. Згідно із документами, поданими до ЦВК, Ігор Шевченко очолює чотири громадські і благодійні організації. Працював міністром екології у 2014-2015 роках за квотою партії "Батьківщина", в уряді Арсенія Яценюка. У липні 2015-го Верховна Рада звільнила його з посади за поданням прем'єра через "неналежне виконання обов'язків" і "корупційні дії". Йому, зокрема, закидали лобіювання інтересів бізнесмена Олександра Онищенка, проти якого зараз порушена кримінальна справа. Однак сам Шевченко це категорично заперечував, твердячи, що мав конфлікт із керівником уряду. Підозри у корупції були зняті у судовому порядку.

Олександр Шевченко, 47 років, депутат парламенту. Кандидатом у президенти його висунула партія УКРОП. Олександр Шевченко народився на Івано-Франківщині, закінчив Чернівецький університет ім.Федьковича за спеціальністю "радіотехніка". З 2004-го, впродовж десяти років був директором компанії "Скорзонера", яка є власником гірськолижного курорту "Буковель", зараз є почесним президентом цього туристичного комплексу. Був автором ідеї про створення в "Буковелі" умов для проведення зимових олімпійських ігор. У 2014 році став депутатом Верховної Ради від мажоритарного округу в Івано-Франківській області. У парламенті входив до фракції блоку Петра Порошенка, але у 2015-му вийшов з неї. Партія УКРОП, яку пов'язують із Ігорем Коломойським, висунула його кандидатом у президенти за результатами праймеріз - внутрішнього партійного голосування.

Кандидати, які вирішили зняти свої кандидатури:

Дмитро Гнап, 41 рік, журналіст. Дмитра Гнапа зареєстрували кандидатом у президенти від партії "Сила людей". Народився на Донеччині, закінчив філософський факультет Київського національного університету ім.Шевченка. На початку 2000-х років займався політикою: був кандидатом у депутати облради від партії "Наша Україна", також очолював громадську організацію "Комітет прямої дії". Згодом працював на телеканалах СТБ, UBC, Перший національний. У 2012 році створив агентство журналістських розслідувань "Слідство.Інфо", а з 2013 року є керівником цього проекту на телеканалі Громадське ТБ. Агентство відоме своїми розслідуваннями фактів корупції посадових осіб країни. У червні 2018 року Дмитро Гнап заявив, що залишає журналістику заради політики. Партія "Сила людей" висунула його кандидатом у президенти за результатами внутрішнього партійного голосування - праймеріз. На початку лютого - вже після висунення в президенти - Дмитро Гнап опинився в центрі скандалу через гроші, які його журналістський проект "Слідство.Інфо" отримав у вигляді премії у 2015 році. Тоді Гнап обіцяв віддати їх на потреби армії, але виявилося, що більша частина коштів до цього часу знаходиться на його рахунку. Сам Дмитро Гнап це підтвердив і пообіцяв повернути їх "Слідству.Інфо". На початку березня оголосив, що знімає кандидатуру на користь Анатолія Гриценка.

Дмитро Добродомов, 42 роки, народний депутат. ЦВК зареєструвала його як самовисуванця. Дмитро Добродомов народився у 1977 у Львові. Навчався на електромеханічному факультеті університету "Львівська політехніка", згодом закінчив факультет післядипломного навчання науково-педагогічних працівників Львівського національного університету за спеціальністю "Журналістика". Більша частина кар'єри кандидата була пов'язана із журналістикою і медіабізнесом: З 1998 по 2007 - у видавничому домі "Експрес", у 2008 - в "Агенції журналістських розслідувань". У 2010 стає генеральним продюсером телеканалу ZIK, де також виступає автором і ведучим. У 2012 обіймає посаду гендиректора ZIK. У 2014 році Добродомов був обраний народним депутатом України у мажоритарному округу. Зняв свою кандидатуру в останній день, коли це можна було офіційно зробити. Водночас оголосив, що підтримує Анатолія Гриценка.

Сергій Кривонос, 49 років, заступник командувача сил спецоперацій ЗСУ України. Центрвиборчком зареєстрував його як висуванця партії «Воїни АТО». Сергій Кривонос має військову освіту, а також освіту державного управлінця. Був командиром полку спецпризначення, розташованого у Хмельницькому. Також обіймав керівні посади у командуванні сухопутних та аеромобільних військ. У 2014 році особисто командував обороною аеродрому у Краматорську, за що був нагороджений орденом Богдана Хмельницького 3-го ступеня. Тоді ж був призначений начальником управління спеціальних операцій Генерального штабу ЗС України. А з січня 2016-го став першим заступником командувача Сил спеціальних операцій Збройних Сил України. 6 березня знявся на користь Петра Порошенка: "Вважаю сьогодні в тих умовах, яких знаходиться держава, не доцільним зміну Верховного головнокомандувача Збройних сил України".

Євген Мураєв, 43 роки, депутат парламенту, лідер партії "Наші", яка висунула його кандидатом у президенти. Євген Мураєв народився на Харківщині, має економічну та юридичну освіти, двічі обиравася до Верховної Ради. До того, як став членом парламенту, був депутатом Харківської облради, за часів президентства Віктора Януковича - главою держадміністрації у рідному Зміївському районі. Починав бізнес із торгівлі паливно-мастильними матеріалами, згодом став гендиректором "Східної фінансової групи", до якої входить низка підприємств. Є власником інтернет-видання MIGnews, телеканалу NewsOne, харківського інтернет-каналу "Робінзон ТБ". За часів Януковича входив до депутатської групи "За мир та стабільність", у нинішньому парламенті - фракції "Опозиційного блоку". Вийшов з неї, а також залишив партію "За життя!" Вадима Рабіновича і створив власну партію "Наші". Війну на Донбасі називає "громадянським конфліктом", вигідним чинній владі. Так само вважає вигідною Банковій анексію Криму, бо переконаний, що влада не зацікавлена у поверненні п'яти мільйонів виборців, які її не підтримують. Водночас визнає Крим українським. Революцію гідності називав "державним переворотом", є противником декомунізації. Олега Сенцова називав "терористом для частини населення". За ці слова вибачався, однак залишився при своїй думці, що влада "кинула Олега разом з Кримом". 7 березня знявся на користь Олександра Вілкула.

Андрій Садовий, 50 років, мер Львова, лідер партії "Самопоміч". Кандидатом на посаду президента висунула його партія. Андрій Садовий народився у Львові, освіту здобув в університеті "Львівська політехніка". Усе життя живе і працює у рідному місті, на час виборчої кампанії з дружиною і п'ятьма дітьми обіцяв переїхати до Києва. Починав трудову діяльність на заводі "Львівприлад", у 1993-му став одним із засновників радіо "Люкс", згодом - головою наглядової ради компанії "Галицькі інвестиції" - однієї з перших інвестиційних компаній в Україні, яка мала ліцензію на здійснення операцій з цінними паперами. У 1997-2005 роках був головою правління "Південьзахіделектромережбуду", головою ради ЗАТ "Телерадіокомпанія "Люкс". Міським головою Львова вперше став у 2006 році і обіймає цю посаду досі. У грудні 2012 року очолив партію "Самопоміч". Після усунення від влади Віктора Януковича Андрію Садовому пропонували посаду віце-прем'єр-міністра в уряді Арсенія Яценюка, проте він відмовився і оголосив, що "Самопоміч" братиме участь у парламентських виборах. Він очолив партійний список партії, яка потрапила до Верховної Ради, але до парламенту працювати не пішов. 1 березня Андрій Садовий оголосив, що знімається з виборів на користь Анатолія Гриценка.

(Початок списку - читайте тут).

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів