22-26 червня профспілки готують марші, маніфестації, перекриття доріг, мітинги та збори, - голова у Львові

10:26 6 червня 2020 р.

Фото до новини

З 22 до 26 червня Федерація профспілок України планує всеукраїнську попереджувальну акцію протесту в Києві та регіонах, якщо законопроект №2681, який суттєво обмежує права профспілок, Верховна Рада розгляне в першому читанні. Профспілчани планують марші, маніфестації, перекриття доріг, мітинги та збори.


Відео: Львівський пресклуб

Про це на пресконференції у Львівському пресклубі заявив голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацко.

За його словами, в Україні відбувається наступ на права громадян та профспілок зі сторони народних депутатів через реєстрацію та винесення на розгляд парламенту представниками партії «Слуга народу» законопроєкту №2681 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)».

Голова Об’єднання профспілок Львівщини розповів, що в грудні минулого року за ініціативою кількох десятків депутатів від партії «Слуга народу» був зареєстрований законопроєкт № 2681.

– Ця ініціатива викликала обурення у лавах профспілок. Ми не розуміємо, чому влада у такий критичний момент, у кризовий для держави період, замість того, щоб вирішувати економічні проблеми, думати над зменшенням рівня бідності та безробіття, ліквідацією понад 3 млрд грн заборгованості із заробітної плати, взялася наступати на права громадян та ще й обмежувати права профспілок щодо їх захисту.

Ми звернулися до науковців, юристів, до Міжнародної конфедерації професійних спілок, щоб дали оцінку цьому законопроєкту. Відповідь була чітка практично з усіх інституцій: такий законопроект не підлягає розгляду, бо порушує багато законодавчих актів.

Роман Дацько зазначив, що на сайті президента була зареєстрована петиція проти розгляду законопроєкту № 2681, яка набрала понад 25 тисяч підписів українців.

Попри це у травні Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховної Ради вніс на розгляд парламенту законопроєкт № 2681. Члени профспілок вважають таку поведінку депутатів приниженням людської гідності.

Голова Об’єднання профспілок Львівщини проінформував, що Федерація профспілок України, до якої входять 5 мільйонів членів, вирішила звернутися до всіх народних депутатів України щодо неприпустимості розгляду антипрофспілкового законопроекту в парламенті, як такого, що порушує Конституцію та норми міжнародного права, які були ратифіковані в Україні. Також учасники Федерації вирішили, що необхідно провести у період з 22 по 26 червня всеукраїнську попереджувальну акцію протесту в Києві та регіонах, якщо законопроект все ж розглянуть у першому читанні. Профспілчани планують марші, маніфестації, перекриття доріг, мітинги та збори.

Юліан Бек, в.о. голови Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету ім. Івана Франка наголосив, що університетська спільнота стурбована проведенням так званої трудової реформи, яка, за словами законодавців, повинна сприяти підвищенню захисту працівника, але в її ефективності є сумніви.

– Особливо непокоїть те, що була проігнорована електронна петиція проти розгляду законопроєкту. Люди висловили свою позицію, але їх не почули. У певній мірі ця трудова реформа і, зокрема законопроєкт №2681, який ми розцінюємо, як втручання у діяльність професійних спілок, доходять до фарсу. До прикладу, зараз заробітна плата професора є нижчою, ніж зарплата касира супермаркету, але законодавець не тільки не вирішує цієї проблеми, але й забирає гарантії та механізми захисту прав працівника. Ба більше, парадокс у тому, що автори законопроекту ці проблеми начебто визнають, але продовжують розглядати документ.

Юліан Бек розповів, що у висновку головного науково-експертного управління Верховної ради України до законопроєкту №2681 написано, що цей документ обмежує деякі права та гарантії діяльності профспілок, порушує державну гарантію на реалізацію трудових прав громадян, а також принципи незалежності, самоврядності, невтручання держави у діяльність профспілок. Останній абзац цього висновку є таким: «За результатами розгляду в першому читанні повернути на доопрацювання». Тобто депутатам пропонують розглядати проект закону, який суперечить Конституції і який потрібно доопрацьовувати.

В.о. голови Первинної профспілкової організації працівників ЛНУ Франка зазначив, що відбулося засідання президії профспілки, учасники якої затвердили план заходів для недопущення розгляду законопроєкту, зокрема звернення до органів влади та, можливо, позови до суду.

– Ми будемо робити усе можливе, бо те, що на сьогодні, згідно з Кримінальним кодексом, є кримінально-карним діянням, злочином – втручання у діяльність профспілок, намагаються загнати у законодавчу норму і відповідно до неї діяти. Як із злочину можна робити правомірну норму поведінки?

Володимир Бурак, доцент кафедри соціального права Львівського національного університету ім. Івана Франка вважає, що українцям уже майже рік намагаються запропонувати реформи, які порушують їхні права.

– В основі кожної реформи є права людини і норми Конституції, які кажуть, що людина, її життя, здоров’я, права та свободи є найвищою соціальною цінністю. А в нас чомусь відбуваються реформи заради реформ. Те саме відбувається із законопроєктом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)». Україна, приймаючи його, не хоче виконувати зобов’язання перед міжнародними партнерами як учасниця Міжнародної організації праці та країна, яка підписала Угоду про асоціацію в Європейський союз. Більше того, коли на підготовчій групі розробникам сказали про це, вони відповіли: «Давайте вийдемо з Міжнародної організації праці, оскільки не можемо виконувати свої зобов’язання».

Доцент кафедри соціального права наголосив, що порушенням законодавства є відсутність під час підготовки законопроекту всіх учасників соціального діалогу: роботодавця, професійної спілки та держави. За словами Володимира Бурака, до розроблення згаданого законопроєкту була залучена лише держава.

– Цей законопроєкт порушує не лише права профспілок, але й працівників, і не лише в частині права на об’єднання у професійні спілки, але й у частині представництва прав та інтересів працівників в трудових правовідносинах. Документ порушує і права роботодавців, які не були залучені до підготовки законопроєкту, а також будуть обмежені їхні права на договірне регулювання трудових відносин.

Мар’ян Калин, заступник голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України погодився із колегами у тому, що в Україні є серйозніші проблеми, які потребують вирішення, ніж врегулювання діяльності професійних спілок. Він зазначив, що мета ініціаторів законопроєкту вказана у пояснювальній записці. Там написано, що законодавча база, яка здійснює регулювання у сфері діяльності професійних спілок, є застарілою, тож виникає необхідність внесення змін в законодавство та посилення ролі окремого працівника у діяльності професійних спілок.

– Наче благородна мета, але далі у пояснювальній записці є таке: розвиток цифрових технологій та доступності законодавчої бази, відкритість реєстрів судової практики та інша широка мережа адвокатів і юристів дають змогу швидко та ефективно захистити або відновити порушене право працівника самостійно цим же працівником. Тобто з одного боку законодавець каже, що треба посилити роль члена профспілки, а з іншого – працівник має достатньо підстав сам себе захистити без професійної спілки. Ось чіткий приклад подвійних стандартів ініціаторів законопроекту.

Мар’ян Калин додав, що законопроєкт передбачає створення контрольних комісій при профспілкових органах, ліквідацію окремих дублюючих функцій профспілок, регуляцію питання майна профспілок, зокрема ліквідацію безкоштовного надання приміщень профспілковим організаціям, обмеження права на профспілкові ініціативи, права на ініціювання первинної профспілкової організації, права на звільнення керівника підприємства за порушення колективного договору, надання обов’язкової відповіді на запити професійних спілок. Крім того, профільний комітет парламенту надав висновок до законопроєкту, в якому написано, що цей документ не підтримує головне науково-експертне управління апарату ВРУ, Міністерство розвитку економіки та торгівлі, Міністерство юстиції. Конфедерація роботодавців України вважає, що питання діяльності профспілок варто розглядати у контексті комплексної модернізації та соціального діалогу в Україні, а Секретаріат національної тристоронньої соціально-економічної ради зазначає, що цей документ треба узгодити із положеннями Міжнародної організації праці.

Тарас Шевчук, асистент кафедри міжнародного права Львівського національного університету ім. Івана Франка вважає, що спроба влади «вибити стілець з-під профспілок» є соціальною війною проти українців. Він зазначив, що у випадку ухвалення законопроєкту №2681професійні спілки втратять можливість ефективно виконувати свої функції.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів