З'явилися дороги, що світяться завдяки люмінесцентному покриттю

09:38 28 жовтня 2013 р.

Фото до новини

Науковці розробили унікальне дорожнє покриття, яке незабаром може замінити вуличне освітлення у всій Великобританії. Сама дорога світиться в темряві.

Якщо ви недавно були в Кембриджі, то напевно звернули увагу на дивну особливість цього міста, зокрема ділянку дороги, яка світиться в темряві, пише FederalPost з посиланням на журналіста таблоїду Daily Mail. Не варто намагатися побачити в цьому явищі підступи прибульців, оскільки ідея і створення дорожнього покриття належать британським ученим. Служителі науки з графства Суррей розробили люмінесцентне покриття в якості заміни вуличному освітленню Великобританії.

Це виріб складається з трьох шарів, акумулюючих енергію ультрафіолетового випромінювання протягом дня, а потім використовують її для вироблення світла. За словами творців, їх розробка, що складається з поліуретану і поліаспарагіна, призначена для покриття практично будь-яких твердих поверхонь, включаючи асфальт, бетон і дерево.

Як відзначають науковці, новинка під назвою Старпат (Starpath) реагує на різні рівні освітленості, на відміну від зірок, які використовуються для декорації приміщень.

"Це покриття адаптується до освітленості, тому темної ночі буде світитися особливо яскраво, - пояснює власник незвичайного ділянки дороги Хеміш Скотт (Hamish Scott). - І навпаки: якщо небо стає світліше, то дорога поступово тьмяніє. Я б сказав, що це покриття, що має власний розум".

Відповідно до звітів вчених, вони не планують зупинятися на досягнутому, і розглядають варіанти з різними квітами, щоб виділити велосипедні смуги.

На даний момент світиться дорожнє покриття можна побачити лише на невеликій ділянці дороги, але влада Кембриджа вже ведуть переговори з ученими, щоб скористатися їх розробкою для освітлення всіх вулиць міста.

На закінчення своєї доповіді британці додали, що покриття Старпатом вимагає мінімальних зусиль: за 30 хвилин робочі обробляють 150 квадратних метрів.

Раніше кримські шляховики і науковці запропонували робити нові дороги з цементобетонного покриття. За словами учасників круглого столу, цементобетонне покриття є більш довговічним, менш схильне до зносу і впливу мінусових температур, а також вимагає менших витрат на ремонт і обслуговування. 

Про це повідомляє Newsru.ua.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів