Як зацікавити дітей і себе наукою?

15:17 28 грудня 2022 р.

Фото до новини

Україномовний контент в Інтернет-просторі – чудова можливість відкрити світові нашу державу, її високий культурно-науковий розвиток.

Сьогодні існує дуже багато навчальних і науково-популярних YouTube-каналів для різних вікових категорій, починаючи з малечі. Це дає змогу прищеплювати дітям любов до наук з раннього віку:

  • діти дізнаються багато корисного;

  • у них з’являється додатковий стимул до навчання;

  • розвивається критичне мислення і логіка. 

BUKI

Підготовлено за підтримки маркетплейсу Букі: https://buki.com.ua/tutors/molodshi-klasy/lviv/

Найпопулярніші українські YouTube-канали про науку

Наукпоп охоплює широке різноманіття статей, текстів, книг та відео, що присвячені висвітленню наукових тем, досліджень, біографій вчених та адаптовані для широкого кола читачів. Серед основних піджанрів можна виділити науково-популярні статті, довідники, посібники, енциклопедії, рецензії, анотації, інформаційні описи.

Цікава наука

Засновником цього каналу є вчитель фізики з Рівного Віталій Шевчук. Педагог об’єднав на своєму каналі найцікавіші теми з фізики, астрономії, біології, географії, математики. Тут представлені як перекладені та адаптовані матеріали з іноземних науково-популярних каналів, так і власні напрацювання автора. 

За період з 2016 року аудиторія каналу зросла до 225 тисяч користувачів. Всі ролики україномовні. Вікова категорія – школярі та дорослі. 

Tokar.ua

Цей ресурс створив 2017 року адміністратор української Вікіпедії Назар Токар. Завдання каналу – простими словами розповідати про космос, винаходи, технології та поради в галузі цифрової безпеки. Окрім науково-технологічної тематики, автор торкається найактуальніших питань української та світової історії. 

Alpha Centauri

2017 року група ентузіастів під керівництвом Павла Поцелуєва почала перекладати іноземні наукові ролики українською мовою. Основна тематика – космос. Автори каналу періодично проводять стріми. 

Щотижня виходить дайджест космічних новин. Часто цей канал проводить прямі трансляції запусків. Аудиторія – школярі та дорослі. 

Довколаботаніка

Автором каналу є кандидат біологічних наук, автор книг «Рослини-прибульці», «Планета грибів», «Цікаво про ботаніку», «Фрукти проти овочів». 2015 року науковець Олексій Коваленко вирішив ділитися пізнавальними фактами з ботаніки та зоології за допомогою YouTube. На блогерство його надихнула робота в науково-природничому музеї. 

На каналі є безліч відео про сучасних і стародавніх тварин, комах і рослини, короткі огляди екзотичних фруктів. Ролики україномовні. 

Хмаринка Science

Україномовний науково-пізнавальний ресурс, створений спеціально для дітей, батьків та вчителів. Наукові відкриття та винаходи у сфері інформаційних і космічних технологій – головна тематика каналу. В окремій категорії є відеоролики для дошкільнят. Тут знайдуться адаптовані переклади іншомовних відео про космос і ролики, присвячені українській історії. 

Засновники каналу – родина Тученків з Лисичанська, які популяризують українську мову і науку та з 2017 року створюють пізнавальні мультики для дітей. 

TED-Ed

Мегапопулярний американський освітній канал, що містить анімаційні ролики з найрізноманітніших галузей науки. За свою багаторічну історію з 2011 року канал зібрав 18 мільйонів підписників, а перша у світі конференція TED відбулася ще 1984 року. 

Veritasium

Канал, назва якого означає «елемент істини», був створений журналістом і телеведучим Дереком Мюллером 2011 року. Відео присвячені інтерв’ю з відомими науковцями та дискусіям з нефахівцями щодо розвінчання псевдонаукових міфів.

BUKI

Підготовлено за підтримки маркетплейсу Букі: https://buki.com.ua/ru/tutors/mladshie-klassy/lvov/

Чому в дітей часто виникають труднощі з вивченням наук у школі?

Ось головні причини:

  • стереотипні уявлення щодо непотрібності того чи іншого предмета у подальшому житті;

  • низька мотивація вчителів та дітей до навчання;

  • незадовільна якість викладання.

Насправді це комплекс проблем, які є наслідком виховання та панівних настроїв у соціумі. Батьки та діти звертаються до репетиторів, однак сприймають їх як «рятівну пігулку» і сподіваються на негайний результат. Особливо коли потрібно покращити успішність в школі чи підготуватися до іспитів. 

Насправді саме репетитор може зацікавити дитину у вивченні предмету в цілому. Додаткові уроки з хімії, фізики чи будь-якої іншої науки можуть стати таким же хобі, як йога чи футбол. 

Яка зараз ситуація з україномовним контентом на YouTube?

Досі україномовних каналів було мало через конкуренцію з російськомовним контентом, який дозволяв охопити значно ширшу аудиторію. Наразі війна стимулювала всіх свідомих українців чітко заявити свою національну позицію. Чимало раніше російськомовних громадян старанно вивчає і переходить на українську.

Україномовний контент в Інтернет-просторі – чудова можливість відкрити світові нашу державу, її високий культурно-науковий розвиток. Молоде покоління має зростати з відчуттям цінності рідної мови та пишатися національними здобутками. Науково-навчальні канали стимулюють молодь розвивати ерудицію і потяг до знань.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів