Як обрати варильну поверхню за 5 важливими характеристиками?

14:30 12 вересня 2022 р.

Фото до новини

Важливі навіть найменші дрібниці — як, наприклад, формфактор механічних перемикачів чи розмір сенсорної панелі.

До вибору варильної поверхні треба підходити ґрунтовно. Помилок краще не допускати, адже мати справу з кухонною помічницею доводиться щодня. Від її ергономічності та безпечності залежить комфорт приготування їжі. Важливі навіть найменші дрібниці — як, наприклад, формфактор механічних перемикачів чи розмір сенсорної панелі.

Дизайн плити доцільно підбирати під власні уподобання, а технічні характеристики — з урахуванням рекомендацій фахівців. На що насамперед звернути увагу — з’ясовуємо нижче.

Тип живлення

Від того, який ресурс використовує варильна поверхня для нагрівання, залежать можливості її встановлення та підключення. Газову плиту потрібно приєднувати до центрального газопроводу або хоча б до газового балона. Індукційна поверхня, як і електрична, працює від електромережі.

Переваги поверхонь на газі:

  1. Доступна ціна. Можна знайти якісну модель у бюджетному ціновому сегменті.
  2. Швидке нагрівання. Не потрібно чекати, доки конфорка «розкочегариться», інтенсивність полум’я задається відразу.
  3. Легке налаштування. На інтуїтивному рівні зрозуміло, як працюють та за що відповідають перемикачі.
  4. Сумісність з будь-яким посудом. Підходять як нові, так і старі каструлі та інші місткості з різних матеріалів.

У панелі зі звичайним, стрічковим чи індукційним нагрівальним елементом такі фішки, як стильний зовнішній вигляд, безпечність та надійність компонування, функціональність, точне і зрозуміле керування.

Комбінована варильна плита поєднує в собі плюси газових і електроплиток. Вона може працювати у разі перебоїв з газопостачанням та у випадку виявлення проблем у роботі електромережі.

Кількість конфорок

Набір конфорок залежить від кількості користувачів. Якщо власник готує їжу лише для себе, йому вистачить двох «посадкових місць» для посуду. Для сім’ї підійде модель на 4 конфорки з різною інтенсивністю нагрівання. На ній можна одночасно варити, смажити та тушкувати. Такого компонування вистачає для приготування «першого», «другого» і навіть десерту.

Великій родині може приглянутися широка варочна поверхня на 5 конфорок. Чому б і ні, якщо дозволяє площа кухні.

Найменш практичний варіант — плита на 3 конфорки. За шириною вона майже така сама, як 4-конфорочні пристрої. Ціна також відрізняється мінімально, тож відмовлятися від однієї конфорки немає сенсу.

Матеріал робочої поверхні

Найлегше доглядати за варильною панеллю з емальованої сталі. Вона швидко відмивається, особливо, якщо застосовувати спеціальні мийні засоби. Щоправда, абразивні порошки або жорсткі губки для догляду не підходять, бо шкрябають емаль.

Моделі з гартованого скла і склокераміки красиві та термостійкі, але мають кілька недоліків:

  • бояться ударів,
  • на них добре видно відбитки пальців,
  • застарілі плями відмити дуже складно.

Поверхні зі звичайної нержавійки витривалі та міцні. Навіть агресивна побутова хімія їм не шкодить. Якщо матеріал матовий, сліди від дотиків не видно.

Керування

Суттєва перевага механічної панелі — надійність та довговічність. Поворотні перемикачі завжди спрацьовують чітко. У багатьох моделей вони знімні, тому за ними легко доглядати. У випадку пошкодження або зношування користувач може самостійно здійснити заміну.

Сенсорне керування приваблює актуальністю. Воно характерне для найновіших моделей варильних поверхонь. Його плюс — доступ до розширених налаштувань та додаткових функцій.

Розмір

Плитка шириною від 20 до 45 см — оптимальне рішення для маленької кухні. В умовах дефіциту вільного місця, вона мінімізує ефект «захаращеності» кімнати габаритною технікою. Панель з корпусом 45-65 см — стандартний варіант, який вдало доповнить інтер’єр кухні середньої площі. Варочну поверхню 70 і більше сантиметрів можна купити для просторої кухні зі стильним островом посередині або оригінальним гарнітуром, виготовленим на замовлення.

Щодо виробника — його потрібно обирати за ціновою політикою або ж відгуками користувачів. Щоб не прорахуватися, можна придбати модель від того бренду, чия техніка вже є вдома і при експлуатації показує себе з найкращого боку.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів