В освітніх закладах Львова розпочався тиждень безпеки дорожнього руху

17:38 18 квітня 2016 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Патрульної поліції Львова в інтернет-мережі «Facebook»

Увагу до проблеми дитячого травматизму на дорогах і поліпшення дорожньої безпеки пішоходів та велосипедистів привертатимуть до 22 квітня.

«Сьогодні, 18 квітня, на базі СЗШ №90 відбулося відкриття тижня безпеки дорожнього руху за участю представників управління патрульної поліції міста Львова», – повідомили у понеділок «Щоденному Львову» прес-службі ЛМР, де також розповіли подробиці:

«Цього року тиждень безпеки дорожнього руху в закладах освіти Львова пройде з 18 до 22 квітня. Усі заходи матимуть на меті привернення уваги суспільства до проблеми дитячого травматизму на дорогах і поліпшення дорожньої безпеки пішоходів та велосипедистів. Завідувач сектору національного виховання та охорони дитинства управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Кондрат Олена зазначила:

«Сьогодні стартує у всіх закладах освіти міста Львова тиждень безпеки дорожнього руху. Впродовж цього тижня у всіх закладах, в усіх класах заплановано ряд цікавих заходів. Тому що безпека – це обов’язок, який спонукає до великої відповідальності і батьків, і педагогів, і самих дітей. Ми спільно з управлінням патрульної поліції хочемо новими методами, цікавими, доступними донести до дітей і, зокрема, початкової школи, що вони також є повноцінними учасниками дорожнього руху.

Чому саме у Сихівському районі? Управління освіти здійснює постійно моніторинг щодо травматизму дітей на автошляхах міста Львова. За підсумками першого кварталу цього року найбільшу кількість травм серед дітей на автошляхах було саме у Сихівському районі. В цілому, по місту Львову – сім травм, а у Сихівському  районі – чотири травми. 

Здійснено аналіз вікової категорії дітей, які травмуються, зокрема, це діти початкової школи. Причинами травмування – це перехід дороги у невизначених місцях, ба навіть і на пішохідних переходах, як поліція нас вчить, потрібно переконатися, що тебе помітили, що машина зупинилася і тоді іти.

І ми, проаналізувавши всі ці причини разом із патрульними, розробила алгоритм, яким чином донести цю інформацію до маленьких дітей. Тому що у старших інакша проблематика, яку ми також опрацьовуємо. 

Зокрема, для середньої і старшої школи розроблені тренінги і навчання щодо водіння велосипедом. У нас автошляхи щороку збільшуються велодоріжками, а це, очевидно, спонукає дітей брати велосипед, сідати і їхати. Не володіючи правилами дорожнього руху, не володіючи знаками – це, знову ж таки, небезпека як для самого учасника, так і для довколишніх».

Програма тижня буде включати такі заходи: уроки в навчальних закладах з правил та безпеки дорожнього руху за участі представників патрульної поліції Львова, виступи кращих команд Юних інспекторів руху перед однолітками, тренінги з велосипедної безпеки для учнів 8-10 класів, майстер-класи з фігурного водіння велосипеду, навчання з надання першої долікарської допомоги, круглі столи з питань забезпечення безпеки дорожнього руху, виставки малюнків,  конкурси, презентації та інші заходи.

Інспектор патрульної служби Проців Віра зазначила: «Ми вже багато провели занять у різних школах як для маленьких дітей, так і для старших. Я хочу сказати, що діти у нас дуже обізнані. Батьки завжди наголошують дітям про правила на дорозі, також вчителі їм розказують, однак людина, яка приходить у формі, більше справляє на них враження і ще раз на цьому наголошує».

Натомість директор СЗШ №90 Анатолій Борщевський відзначив:

«Сьогодні розпочався Тиждень безпеки дорожнього руху, але ми розуміємо, що статистика є дуже і дуже сумна. На дорогах гинуть діти, гинуть люди і тому це заставляє нас працювати над тими питаннями не лише один тиждень в році, але виробити чітку комплексну систему заходів. 

Для учнів початкової школи, яких ми приймаємо у вересні, ми розробляємо інструкції з безпечного переходу зі школи додому і навпаки. Вже у нас було традиційно і гадаю, що ця традиція буде продовжуватися і надалі.

У жовтні ми запрошували представників державної інспекції, зараз вже патрульну поліцію. Це дійсно дає такий вагомий результат для дітей. Наприклад, коли ми проводимо пришкільний табір у червні для дітей, обов’язково запросимо патрульну поліцію. Минулого року діти мали можливість оглянути автомобіль, зробити оголошення, також до нас долучилися байкери, які приїхали на своїх мотоциклах, розказали і моделювали різні ситуації.

На базі школи впродовж багатьох років працює загін юних інспекторів руху, які проводять з дітьми початкових класів практичні заняття, моделюють різні випадки дорожнього руху. Наш загін юних інспекторів руху був у фіналі обласних змаганнях.

Також у позакласній роботі ми приділяємо належну увагу до правил дорожнього руху. Зокрема, нещодавно діти дивилися виставу «Робокоп», де були активними учасниками дорожнього руху, наш шкільний театр ставив виставу «Життя дорожніх знаків», такі речі, дійсно, справляють на дітей неабиякі враження».

Своєю чергою, Олена Кондрат додала: «Безпека на дорогах – це обов'язок, який вимагає великої відповідальності від батьків маленьких дітей,  вихователів і педагогів закладів освіти, і цим не можна нехтувати. Ми всі зобов’язані навчати дітей Правилами дорожнього руху з дитинства. Знання правил дорожнього руху запобігає аварії і зберігає життя багатьох людей. Вважаючи важливим навчання дітей молодшого шкільного віку правилам дорожнього руху, ми спільно з представниками патрульної поліції Львова реалізовуємо навчання дітей правилам дорожнього руху у вигляді різноманітних ігор».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів