У Львові запрацювала перша в Україні «Wiki»-бібліотека

17:15 14 червня 2019 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

У п’ятницю, 14 червня, на проспекті Червоної Калини у Львові запрацювала для дітей та дорослих «Wiki»-бібліотека, яка 17 червня урочисто відкриє свої двері для всіх львів’ян.

Про це повідомили в прес-службі Львівської міськради, де також розповіли: «Надсучасна «Wiki»-бібліотека запрацювала на базі оновленої бібліотеки-філії на проспекті Червоної Калини, 58 у Львові. Вона поєднує в собі комфортний простір для читання, обговорень, надихаючих лекцій і зустрічей».

Заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко також зазначив: «Ми сьогодні відкриваємо першу в Україні «Wiki»-бібліотеку. Це 175 квадратних метрів на Сихові і це тільки перший крок великого комплексу «Lviv Open Lab». Це найбільша медіатека тут, де будуть збиратись дослідники Вікіпедії. Вона зроблена за прикладом таких найсучасніших медіатек, які відкриваються в світі».

Андрій Москаленко також пояснив: «Ми запрошуємо всіх сихівчан, всіх львів’ян сюди приходити. Думаю, це буде улюблене місце для дітей. Ми прийняли рішення децентралізовувати наші установи, щоб вони йшли до мешканців. Сихів свого часу був спальним районом, але зараз вже став дуже динамічним. Такої лабораторії, такої медіатеки у центрі міста не знайти».

Заступник міського голови з питань розвитку також розповів: «Медіатека «Wiki» – це перша частина великого проекту «Lviv Open Lab» (1000 квадратних метрів), який охопить також лекторій, фізико-хімічну, біотехнологічну та «ІоТ» (робототехніка, «3D»-друк тощо) лабораторії, медіастудію і майстерню для роботи з деревом. У «Lviv Open Lab» будуть лабораторії, дуже професійне обладнання для дітей, щоб тут виростали майбутні хіміки, фізики».

Андрій Москаленко також зазначив: «Деякі професійні компанії дадуть сюди своє обладнання, тому це допоможе нам виховати дослідників. Іноді за те, щоб побачити таке професійне обладнання, потрібно заплатити дуже великі гроші, а тут діти зможуть безкоштовно ним користуватись. Також тут будуть проводити дуже професійні курси, які проводитимуть спеціальні фахівці».

«Нова інтерактивна бібліотека несе цінності відкритого доступу до знань, партисипативності та популяризації науки. Це місце зустрічі, місце творчості, доступу до сучасної літератури та інформації та точка активізації громади», – поінформували також у міськраді.

Директорка департаменту розвитку ЛМР Наталія Бунда розповіла: «За кордоном дуже поширене мейкерство, щоб дитина мала у свій вільний час місце, куди прийти, щось змайструвати, чогось навчитись, щоб дитина могла різносторонньо розвиватись. Тому ми захотіли зробити таке тут.

На запитання «Чому саме Сихів?» Наталія Бунда розповіла: «Було проведено дослідження Центром міської історії по цьому району і дуже багато людей висловилось, що їм бракує медіатеки. Це перша бібліотека такої категорії, бо вона поєдную у собі гуманітарні і технічні науки, адже зовсім скоро за стіною ми будемо мати «Lviv Open Lab, тому поєднання книги з технікою є чимось інноваційним. Це перший такий експеримент у Львові».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів