У Львові розробили самохідного радіокерованого робота-розвідника для військових (відео, оновлено)

18:54 22 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: «Інформатор.su»

Як повідомили в понеділок «Щоденному Львову» в прес-службі міської ради, всюдихід підприємства «ВЕЕМ-Металавтопром» призначений для застосування в екстремально-складних умовах.


Відео: 5 канал

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 22 вересня, «Щоденному Львову», що львівське підприємство «ВЕЕМ-Металавтопром» розробило та виготовило самохідну радіокеровану установку, яку можуть використовувати військові у зоні АТО. В повідомленні також конкретизують:

«Самохідна радіокерована установка з дистанційним управлінням була розроблена спільно зі спеціалістами-електронниками наукових закладів м.Львова. Ця установка обладнана електричним приводом постійного струму, який живиться від акумуляторів.

У ній передбачено радіокероване дистанційне управління. Виготовлена у вигляді цільнозварного металевого корпусу на гусеничному ходу, в якому передбачена відповідна шумова і теплова ізоляція.

Вона створена у відповідності з європейськими та американськими аналогами. Установка призначена для застосування в екстремально-складних умовах, в тому числі може використовуватися військовими підрозділами ЗСУ, МНС та УВС.

На ній можуть встановлюватися камери зовнішнього спостереження, обладнання для розвідувальних цілей, устаткування для виконання завдань в недоступних і небезпечних для життя і здоров’я людини місцях. Вона може бути засобом для переміщення, доставки військового обладнання до місць призначення або знешкодження предметів.

Може також виконувати рятувальні роботи, завдання з охорони об’єктів без участі людини.  Сьогодні установка проходить тестові випробовування в різних складних рельєфних умовах з наступними випробовуваннями на спеціалізованих полігонах за участю військових спеціалістів

«На сьогодні дуже важливо, щоб наші підприємства працювали і продукували продукцію, яка є важлива в цей непростий час. Бачимо два взірці нової продукції: міжміський автобус, який за своєю ціною є дешевший, ніж аналоги, які роблять в Україні, навіть за ті, які роблять в Китаї. 

І другий взірець – це всюдихід, який може 300 кг на собі везти, він може і пораненого вивезти з поля бою, може заїхати і в будинок, враховуючи систему відеонагляду, подивитися, що там відбуваються. Піднімається на дуже круті підйоми, може їздити по будинках, також може підвозити і боєприпаси.

Я думаю, ця розробка також є унікальна тим, що американські аналоги коштують близько 60 тис. дол., а наш український – 40 тис. грн. Добре, що Національна гвардія вже про це знає, і перші 10 екземплярів Нацгвардія забере в зону бойових дій.

Я думаю, що не одне життя можна буде врятувати. Бо важливо під час війни все робити оперативно і швидко. Сьогодні проблем з фінансуванням нема, є кошти Національної гвардії, якщо буде потрібна підтримка міста – місто готове долучитися. 

У нас є правило, що перші взірці завжди купує місто, щоб все це обкатати, показати і формувати ринок, бо для мене є важливі нові робочі місця. Перший екземпляр ми готові купити за міські кошти, хоча Нацгвардія хоче забрати. Ми готові підтримати наше підприємство, щоб воно вийшло на новий пакет замовлень, щоб були нові робочі місця, а це зарплата для людей і податок в бюджет міста», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

«До його розробки залучені  інші підприємства, науковці, елетронщики, енергетики. Сьогодні «Електропобутприлад» розробив двигун, розробив спеціальний редуктор. Ми будемо його вдосконалювати під різні  швидкості. Він проходитиме випробування на полігоні військовому, хоче випробувати його і сертифікувати», – сказав генеральний директор генеральний директор ТзОВ «ВЕЕМ Металавтопром» Богдан Шевців.

«Він може переміщатися 6 годин, також можна наростити до 10 годин, якщо поставити потужніші акумулятори. Є три канали зв’язку – дротовий, Wi-Fi і радіоканал захищений, який може працювати до 5 км. Це наша розробка, я вважаю, що це досить потужне рішення, яке забезпечить і передачу відео. До розробки цього проекту задіяно близько 50 осіб, я не говорю про виробництво, а, власне, про інтелект – про підприємців, про науковців, зокрема Львівська політехніка та Університет», – сказав генеральний директор компанії «Мейл Сервіс» Ростислав Пасічник».

Своєю чергою, сайт «Інформатор.su» повідомив у понеділок в публікації «У Львові розробили робота-шпигуна для АТО»:

«Директор ТзОВ «Компанія ВЕЕМ Металавтопром» Богдан Шевців, розповів, що українським військовим бракує розвідників, і тому вони вирішили спорудити саме таку машину. «Коштує цей самохід близько 40-ка тисяч гривень, у той час як американські аналоги – 60 тис. доларів», –зазначив під час презентації міський голова Львова Андрій Садовий.

На підприємстві кажуть, що готові прийняти замовлення на 100 таких одиниць. Водночас, за словами мера, Нацгвардія готова замовити десять таких самоходів.

«Є домовленості, що Нацгвардія перші 10 таких самоходів забере, місто готове долучитись – підтримати підприємство, аби воно вийшло на рівень замовлень», – зазначає міський голова.

Студент «Львівської Політехніки» Михайло Комерницький, який працював над підсистемою віддаленого управління, розповів про принцип роботи приладу. «Цей робото-танк в першу чергу можна використовувати для розвідки та відтягнення з зони бойових дій поранених солдат, для нього уже виготовлено причепну частину, яка кріпиться. У цій «машині» є кабель управління моторами, мотор досить потужній, є підсистема віддаленого управління, для керування використовується мікрокомп’ютер. Свою систему управління я під’єдную до плат управління моторами, налаштовую радіозв’язок, через комп’ютер подаю команди для переміщення», – розповів Михайло Комерницький.

Над виготовленням «Сюрпризу» працювали близько 50 фахівців та науковців. Розміри всюдиходу – метр довжини і 60 см ширини.

Він готовий долати до 5 кілометрів. Фахівці розповідають, що установка «слухняна», працює на двох акумуляторах по 12 Вольт, або на одному на 24, витримує до шести годин роботи.

Двох таких машин буде достатньо для охорони блокпостів. Такий міні-танк може пригодитись і у мирний час. Нею зацікавились вже пожежники, установка обладнана камерою і може використовуватись для пошуку осіб та огляду небезпечних територій».

Про це повідомляється в понеділок на сайті «Інформатор.su».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів